Een omheind hondenspeelveld in Elderveld? Maar waar dan?

door admin

Ingezonden bericht van wijkbewoner Hans Kuhlemeier

Elders op deze mooie wijkwebsite staat een interessante enquête naar de behoefte aan een omheind hondenspeelveld in Elderveld. Dit nadat een soortgelijke enquête twee jaar gelden op niets was uitgelopen. Toen was de beoogde locatie het gemeenteveld in Park de Steenen Camer. Een omheind hondenspeelveld in Elderveld lijkt een prima idee. Er zijn namelijk nogal wat honden die slecht naar hun baasjes luisteren. De eigenaren hoeven dan niet meer bang te zijn dat hun hond wegloopt, onder een auto komt, fietsers lastig valt of watervogels opjaagt. Een verschil met de vorige enquête is dat er nu geen locatie genoemd wordt. Die moet nog in overleg met wijkbewoners en gemeente bepaald worden, afhankelijk van de uitkomst van de nieuwe enquête.

Het hondenspeelveld in Park Lingezege

Een mooi voorbeeld van een omheind hondenspeelveld bevindt zich in Park Lingezege. Er staan leuke speeltoestellen voor de honden zoals slalompoortjes, stapstenen, een wipwap en enkele graafkuilen. Het speelveld ligt midden in het groen, ver van de bebouwing van De Schuytgraaf. Daar heeft dus niemand last van. Het zou fijn zijn als er ook zo’n plek in Elderveld zou kunnen komen.


Omheind hondenspeelveld in Park Lingezege

Maar is er nog wel plek in Elderveld?

De initiatiefnemer van de enquête stelt dat Elderveld veel ‘mooie grasveldjes’ heeft waar honden kunnen spelen. Maar is dat wel zo? De laatste jaren heeft al veel groen plaats moeten maken voor woningbouw. Dit roept de vraag op waar zich die nog overgebleven ‘mooie grasveldjes’ dan zouden bevinden. Hieronder een nog onvolledig overzicht van locaties die mogelijk in aanmerking komen voor een omheind hondenspeelveld:

  1. Het grasveld tussen de Kolk van Schouten en de Alkmaarsingel (hier was al eerder een hondenspeelveld)
  2. Het grote grasveld bij De Stoeterij aan de Elderhofseweg
  3. De lange smalle strook grasland bij het zonnepanelenveld naast de waterzuivering
  4. Het grasveld begrensd door Krommeniehof, Overveenstraat en Koewei
  5. Het grasveld begrensd door Elderhofseweg, Warmondpad, Wieldrechtpad en Rotterdamsingel
  6. Het grasveld aan Leidenweg 10-16 (waar de gemeente nu huizen wil bouwen; zie https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2475717/Op-deze-groene-plekken-in-Arnhem-mag-gewoon-worden-gebouwd)
  7. Het grasveld in het Zuidelijke deel van de Waterspeeltuin (ook wel Spelderveld genoemd)
  8. Het gemeenteveldje aan de Drielsedijk (waar de gemeente Arnhem wooneenheden en werkplaatsen van KW37 wil neerzetten)
  9. Waar nog meer?

Vrijwel al deze grasvelden bevinden zich vlak bij huizen. En vaak wordt het gras al intensief gebruikt door bewoners en soms ook verenigingen. Denk bijvoorbeeld aan het gemeenteveld dat onmisbaar is voor wijkbewoners (struinen, sporten, spelen), de Scouting (speelveld) en de Kynologenvereniging (speur- en jachttrainingen). Omwonenden zullen zonder twijfel bezwaar maken tegen een hondenspeelveld in hun ‘achtertuin’, bijvoorbeeld vanwege geluidsoverlast door blaffende honden, waardevermindering van hun huizen, druk op de beperkte parkeergelegenheid et cetera.

En waar kan een hondenspeelveld dan misschien wel?

Bij de Stoeterij aan de Elderhofseweg bevindt zich een grasveld van vier voetbalvelden groot.  Op dit kale ‘grasfalt’ wordt nu nog mest uitgereden. Er zijn echter zijn initiatieven om het perceel open te stellen voor de wijk. Er zou dan een voedselbos komen met o.a. fruitbomen, notenbomen en een groentetuin à la de Stadslandbouw aan de Mooieweg. Hier zou een omheind hondenspeelveld misschien wel kunnen. Maar dan wel zo ver mogelijk van de huizen van de Aalsmeerhof.

Overigens zijn er ook wijkbewoners die het grasveld bij de Stoeterij in zijn oorspronkelijke staat willen herstellen. In de hoop dat de weidevogels dan weer terugkomen. En daar past een hondenspeelveld dan weer niet bij.

Een voedselbos met een hondenspeelveld bij de Stoeterij lijkt een verrijking voor de wijk. Dit is echter slechts een van de vele mogelijkheden. De toenemende woningnood zou de overheid ertoe kunnen dwingen om ook hier woningen te bouwen. De tijd begint dan ook te dringen. Nu nog heeft het gebied een zuiver agrarische bestemming. Het zou mooi zijn als het bestemmingsplan stadslandbouw mogelijk zou maken. Elderveld is de laatste twee jaar immers al veel groen kwijt geraakt, denk bijvoorbeeld aan het station (school), de Leidenweg (seniorencomplex) en Wassenaarweg (blijf-van-mijn-lijfhuis).

Wilt u uw mening over een omheind hondenspeelveld in Elderveld kenbaar maken? Ga dan naar de enquête via de link

https://www.elderveldnieuws.nl/wijkplatform/hondenspeelveld-in-elderveld/

Wilt u meer weten over de nadelen van een omheind hondenspeelveld, ga dan naar

https://www.elderveldnieuws.nl/wijkplatform/maar-wat-zijn-de-nadelen-van-een-omheinde-hondenlosloopplaats/

Gerelateerde berichten