Wijkgesprek ‘energie’ in mei 2021

door admin

Op 27 mei 2021 heeft de gemeente Arnhem een digitaal wijkgesprek georganiseerd voor Elderveld over ‘energie’.

Tijdens het wijkgesprek bent u onder andere geïnformeerd over wat u (nog meer) kunt doen om uw energierekening te verlagen. Daarnaast bent  u geïnformeerd over een initiatief dat loopt in Elderveld-Noord,  om voor 2030 van het aardgas af te gaan. De overige woningen (het overgrote deel overigens) van Elderveld gaan niet voor 2030 van het aardgas af. Alle ideeën, vragen, zorgen en behoeften zijn op een prettige wijze besproken. We hebben daar een overzicht van gemaakt die u kunt bekijken.

Wat hebben we opgehaald?

Belangrijke punten die we hebben opgehaald in uw wijk zijn: interesse in het initiatief in Elderveld-Noord om voor 2030 van het aardgas af te gaan, (vervolg)stappen voor verduurzaming en vindplekken van onafhankelijk en deskundig advies.

Veel bewoners vinden het begrijpelijk dat er voorlopig aardgas aanwezig blijft in het overgrote deel van Elderveld. Ze zijn wel benieuwd naar het initiatief in Elderveld-Noord om voor 2030 van het aardgas af te gaan en het deel van de wijk waar het om gaat.

In bovenstaande kaart is in het donkergroen aangegeven voor welk deel van Elderveld dit onderzoek loopt. Onderzocht wordt of deze woningen voor 2030 op de warmte van de Rioolwater Zuiveringsinstallatie (RWZI) kunnen worden aangesloten. Daarnaast is er een opschalingskans voor het gebied ten zuiden hiervan: rondom het winkelcentrum, de scholen en de sporthal en ook een aantal woningen. Dat deel is als fase 2 weergegeven in onderstaande kaart (oranje gearceerd).

Voor het opschalingsgebied geldt mogelijk ook dat voor 2030 de gebouwen en de woningen aangesloten kunnen worden op de warmte van de RWZI. Voor de rest van Elderveld verandert er niets aan de warmtevoorziening voor 2030 en blijft aardgas voorlopig aanwezig.

Veel mensen uit de wijk zijn al aan de slag en willen graag nog meer doen. Daarbij zijn bewoners soms zoekende naar welke (vervolg)stappen goed zijn. Ook wil men graag weten waar je terecht kan voor vragen over isolatie, een onafhankelijk advies of een specialist.

Een woonwensenscan kan u goed op weg helpen bij het bepalen van de beste (vervolg)stappen. Voor bepaalde type woningen is er ook gespecialiseerd advies beschikbaar, de zogenaamde maatwerkadviezen. Voor het aanvragen van een woonwensenscan of maatwerkadvies kunt u terecht op www.arnhemaan.nl/gereedschap.

U kunt bij het Energieloket terecht via www.elmg.nl als u vragen heeft over isoleren, voor onafhankelijk advies of als u opzoek bent naar een specialist.

Meer informatie

Wilt u zelf aan de slag met het verlagen van uw energierekening? Neem dan een kijkje op de website www.arnhemaan.nl voor tips, goede voorbeelden en ons aanbod.

Voor vragen en opmerkingen kunt u terecht bij Shehnaaz Kasiem van de gemeente Arnhem via shehnaaz.kasiem@arnhem.nl.

Gerelateerde berichten