Van blad naar bodemverbeteraar

door admin

Hallo Elderveld!

Wat doet toch die grote hoop met dat zeil daar bij de Waterzuivering?! Hier volgt de uitleg!

In een berm naast de Waterzuivering hebben we dit najaar veel blad verzameld. Op de verharding en op de gazons kan het blad niet blijven liggen. Dit blad verzamelen we en voeren we af naar een composteringsinrichting.

Dit jaar doen we het anders! We zijn een initiatief en proef gestart om het blad binnen Arnhem te houden en op een duurzame manier te verwerken. Het verzamelde blad bij de Waterzuivering voeren we niet af, maar gebruiken we als grondstof voor het groen in de wijken.

Maandag 18 januari is het blad kleiner gemaakt met een shredder, en zijn de laatste restjes zwerfvuil eruit gehaald. Daarna is de bladhoop ingepakt. Dat doen we volgens de Bokashi-methode. Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het is een methode waarbij de bladhoop luchtdicht wordt afgedekt. Vervolgens komt een fermentatieproces op gang. Na ongeveer 8 weken is het materiaal geschikt om gebruikt te worden als bodemverbeteraar. Het materiaal brengen we in plantvakken in Arnhem-Zuid als voeding voor de bodem en bescherming van de planten.

Zo werken we samen aan een duurzame, circulaire leefomgeving en een klimaatbestendig Arnhem!

Meer weten over Bokashi? https://www.bijdeoorsprong.nl/bokashi/
Contactpersoon vanuit de gemeente: Milly Kors, afdeling Wijkonderhoud milly.kors@arnhem.nl

Gerelateerde berichten