Ruim half miljoen om inwoners sneller en beter te helpen

door admin

Wie bij de gemeente een rijbewijs, bijstandsuitkering of paspoort wil aanvragen moet dat nu via internet of een bezoek aan een gemeentelijk loket regelen. Dat geldt ook voor het doorgeven van een verhuizing. Voor dit soort zaken moet je je namelijk kunnen identificeren. Wat de gemeente betreft kun je jezelf in de nabije toekomst ook via de telefoon identificeren tijdens het bellen, chatten of videobellen met de gemeente. Om dat mogelijk te maken ontving de gemeente deze week een subsidie van ruim een half miljoen euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen is blij met de toegekende subsidie: “Ik zie de subsidie vooral als een erkenning dat we in Arnhem ons uiterste best doen om de dienstverlening naar onze inwoners steeds verder te verbeteren. Deze vorm van identificeren via de telefoon is een mooie nieuwe stap, die past in onze filosofie om onze dienstverlening zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van deze moderne tijd.”

Veilig en betrouwbare data-uitwisseling

Het idee achter het project, waarin naast Arnhem verschillende andere organisaties deelnemen, is eenvoudig. Als inwoners telefonisch contact hebben met de gemeente kunnen zij zich met behulp van hun telefoon snel en eenvoudig identificeren. Daarvoor is het belangrijk dat het uitwisselen van persoonlijke gegevens veilig en betrouwbaar gebeurt. Dat is ook de reden dat er wordt samengewerkt met partijen uit het onderwijs zoals de HAN en de Radboud Universiteit. Er wordt bovendien gewerkt met de meest recente inzichten en technieken die er zijn op het gebied van identificatie.

Inwoners worden ook betrokken

Bij het ontwikkelen van deze nieuwe werkwijze worden ook inwoners betrokken. Zowel bij het ontwikkelen, testen en evalueren wordt hen gevraagd hun wensen en ervaringen te delen. Het is nadrukkelijk de bedoeling om deze groep een afspiegeling te laten zijn van de Arnhemse samenleving. Een mix dus van jong en oud. En mensen met veel of geen digitale ervaring. Het project dat na de zomer start duurt een jaar.

Samenwerking

De subsidie van ruim een half miljoen is vanuit het ministerie toegekend aan het project ID-Contact, waarin naast de gemeente Arnhem de volgende organisaties deelnemen: gemeente Nijmegen, de Drechtsteden, Belastingdienst, Novum (SVB), Digicampus van Logius, Hogeschool Arnhem-Nijmegen en de Radboud Universiteit. De brede samenwerking is 驮 van de redenen die het ministerie heeft doen besluiten de subsidie toe te kennen voor dit project.

Gerelateerde berichten