Iepenziekte in Elderveld

door admin

Inmiddels zijn er helaas weer een aantal iepen geconstateerd in Elderveld die aangetast zijn met iepziekte. Deze wordt z.s.m. verwijdert, we wachten dus niet met kappen op de Bomenbeheerlijst die we jaarlijks maken en uitvoeren tussen november en half maart. Zo proberen we verspreiding van de zeer besmettelijke ziekte te beperken.

De twee onderstaande bomen (rode stip op de kaart) worden binnenkort weggehaald omdat deze ziek zijn. Dit zijn niet geregistreerde bomen overigens (bomen zonder boomcode) en waarschijnlijk ooit als zaailing/ wildgroei doorontwikkeld tot boomvorm. Herplant na kap is voor beide locaties dan ook niet wenselijk.

Onderstaande met rode stip aangegeven iep aan de Hollandweg wordt ook binnenkort verwijdert, deze boom heeft wel een boomcode; 06.21.B.3342 (boomcodes van de bomen in Elderveld beginnen altijd met 06.21.B. met vervolgens een viercijferig uniek nummer. Aan elke boom met boomcode hangt een historie/ rapport over conditie en snoei van betreffende boom).
Deze iep wordt wel herplant, echter wachten we hier op een renovatie van de hele laan. Herplant hoeft dus niet op exact dezelfde locatie te zijn.
Er is hier jaarlijks veel uitval van iepen door storm en iepziekte.

Het terugdringen van verspreiding van iepziekte vinden we zo urgent dat we zelfs zieke bomen kosteloos verwijderen op particuliere grond. Voorwaarde is wel dat de boom aangetast moet zijn door iepziekte (men komt eerst controleren/ constateren). De wortels/ stobbe worden overigens niet door de gemeente/ op koste van de gemeente verwijdert. Die laten we zitten en bewoners kunnen zelf een vervolgactie hierop wegzetten.

Gerelateerde berichten