Herdenkingsavond Slag om Arnhem 2021

door admin

Op vrijdag 17 september herdenken we de Slag om Arnhem met een voorprogramma in de Eusebiuskerk, een herdenking en kranslegging in de Berenkuil en Bridge to Liberation -screen experience. De avond met onder andere DI-RECT, Dionne Stax, Ellen ten Damme, Ruben Hein, Pjotr, Dennis Kroon, Nazmiye Oral , Phion en Introdans kun je ook dit jaar thuis beleven via de livestream of televisie via Omroep Gelderland.

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Dit jaar is het 77 jaar geleden dat de Slag om Arnhem moest brengen waar onze stad en Nederland zo naar verlangde: vrede en veiligheid. Het zijn de herinneringen en verhalen van onze ouders, grootouders, overgrootouders en veteranen die de Slag, de uitblijvende vrijheid en de evacuatie levend houden – met als belangrijke levensles voor generaties: sta op voor de vrijheid van de ander opdat iedereen zichtbaar zichzelf kan zijn. Draag het over en betrek onze kinderen en jongeren, want het is deze boodschap en het grote offer waarom wij herdenken, eren en de septembermaand doet voelen als viering van het leven.’

Herdenking in Eusebius en Berenkuil 

In de Eusebiuskerk en de Berenkuil staan we stil bij de slachtoffers van de slag om Arnhem. Ook herdenken we samen de evacuatie van onze stad en de duizenden Arnhemse burgerslachtoffers die hiervoor huis en haard achter zich moesten laten. De avond begint met een herdenkingsbijeenkomst in de Eusebius. Vervolgens is de herdenkingsceremonie met kranslegging in de Berenkuil. Momenteel wordt er van uitgegaan dat publiek aanwezig kan zijn bij de ceremonie. Dit is echter afhankelijk van de geldende maatregelen op dat moment. Het is daarom ook nog niet bekend of de jaarlijkse March over the Bridge door kan gaan.

Bridge to Liberation -screen experience- 

Oorlog maakt impact. In deze editie van Bridge to Liberation -screen experience- ontmoet je verschillende generaties die hun verhalen over de impact van oorlog en leven in vrijheid in het nu met ons delen. Special effects, optredens van bekende artiesten en dansers maken er vanuit diverse locaties in Arnhem weer een verrassende experience van.

Impact van oorlog op het scherm 

Dionne Stax neemt de kijker mee in een avond vol ontmoetingen met mensen die de impact van oorlog met zich mee dragen en hun waarde van vrijheid delen. Dit jaar met bijdragen van DI-RECT, Ellen ten Damme, Ruben Hein, Pjotr, Dennis Kroon, Nazmiye Oral, Phion -Orkest van Gelderland en Overijssel- en Introdans. Samen geven zij kleur aan de emoties die gedeeld worden.

Bekijk de teaser van Bridge to Liberation -screen experience- 2021

Thuis kijken

De kranslegging en Bridge to Liberation -screen experience- worden op vrijdagavond 17 september uitgezonden door Omroep Gelderland, via livestream op bridgetoliberation.nl en op de facebookpagina’s van gemeente Arnhem en Bridge to Liberation. Daarnaast kunt u op diverse locaties in de stad samen naar de uitzending kijken, op deze locaties is ook een voor- en naprogramma. Er wordt hiervoor een divers publiek uitgenodigd. Ook is het mogelijk om je aan te melden voor kaarten, hierover volgt binnenkort meer informatie op de website en socialmediakanalen van de gemeente Arnhem.

Coronavirus

Vanwege de coronamaatregelen bestaat de mogelijkheid dat er op het laatste moment toch nog aanpassingen in het programma nodig zijn. Uiteraard wordt de gehele herdenkingsavond rekening gehouden met de maatregelen die op dat moment gelden.

Airborne Region

Herdenken, beseffen en beleven doen we met elkaar in Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe. Samen vertellen wij het verhaal van de Slag om Arnhem. Over september 1944, maar ook de impact die het vandaag de dag nog steeds heeft. Naast de herdenkingen kent de regio een breed programma met verschillende soorten evenementen. Kijk hiervoor op de website van Airborne Region.

Gerelateerde berichten