Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de geallieerden Arnhem en Nederland hebben bevrijd. In dit jubileumjaar zouden de jaarlijkse herdenkingen plaatsvinden en activiteiten om 75 jaar vrijheid te vieren. Deze zijn aangepast of afgelast vanwege de maatregelen om het coronavirus te beperken.
De 75e dodenherdenking in Arnhem is zonder publiek
Op 4 mei staan we in Arnhem, net als in de rest van Nederland, stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de conflicten en vredesmissies waar Nederland sindsdien bij betrokken was. Vanwege de veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus vindt deze 75ste dodenherdenking in aangepaste vorm en zonder publiek plaats.
Wilt u graag een krans, bloemstuk of bloemen leggen op 4 mei?
Geef dit dan door aan Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen via feest.gedenkdagenarnhem@gmail.com. Jaarlijks leggen vele organisaties en belangstellenden een krans, bloemstuk of bloemen bij het monument “Mens tegen macht” op het Audrey Hepburnplein. Ook dit jaar is dat mogelijk. Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen zorgt ervoor dat de kransleggingen verspreid over de dag, tussen 9.30 en 18.00 uur, plaatsvinden. Hierbij worden uiteraard de veiligheids- en hygiëne maatregelen in acht in genomen. Namens het stadsbestuur legt het college van burgemeester en wethouders samen met de voorzitter van de Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen op 4 mei een krans.
Ook Arnhem is twee minuten stil
Om 19.30 uur klinken traditiegetrouw de klokken van de Eusebius een kwartier lang. Om 19.58 uur voorafgaand aan de twee minuten stilte klinkt het taptoesignaal. Deze spelen twee trompettisten van ATK Brass, hiervoor het Arnhems Trompetterkorps. Juist in deze tijd is saamhorigheid en verbondenheid namelijk extra belangrijk.
Verder wijzen we alle Arnhemmers erop dat de landelijke herdenking op de Dam in Amsterdam om 20.00 uur op televisie wordt uitgezonden. De Koning, Koningin, Burgemeester Halsema en Gerdie Verbeet (voorzitter comité 4 en 5 mei ) zijn als enige aanwezig bij de kranslegging. Onze Koning spreekt er ook.
De bevrijding van Arnhem vond al eerder plaats, op 15 april. Benieuwd naar het hele verhaal? Klik dan op de afbeelding hieronder.