Digitaal wijkgesprek over energie besparen en ‘van het aardgas af’

door admin

Er is om ons heen veel te horen en te lezen over energie en het klimaat en dat Nederland voor 2050 van het aardgas af gaat. Dat roept bij veel inwoners van Arnhem vragen op en mogelijk ook bij u. De gemeente Arnhem organiseert daarom voor Elderveld een digitaal wijkgesprek over dit thema op 27 mei aanstaande. Tijdens het wijkgesprek zal onder andere aan de orde komen dat een groot deel van Elderveld niet voor 2030 van het aardgas af gaat, maar dat er voor (een deel van) Elderveld Noord wel kansen liggen!

Wijkgesprek over energie besparen
Iedereen verbruikt energie in de vorm van aardgas en elektra en ontvangt maandelijks een energierekening. Wat betekent energie besparen voor u? Wat doet u al om uw energieverbruik en de energierekening te verlagen en wat kunt u nog meer doen? Kunt u uw energierekening wel betalen? Wanneer zal Elderveld van het aardgas af gaan? Waar vindt u onafhankelijk advies over het plaatsen van zonnepanelen? Om dit soort vragen te beantwoorden én om samen ideeën en zorgen uit te wisselen organiseert de gemeente een wijkgesprek. Het digitale wijkgesprek vindt plaats op 27 mei van 19.30 tot 21.00 uur. Cathelijne Bouwkamp, wethouder Klimaat & Energie, opent het wijkgesprek. Het Energieloket Midden Gelderland geeft tips over wat u (nog meer) kunt doen om energie te besparen en zo uw energierekening te verlagen.

De bewoners en ondernemers van Elderveld ontvangen per post een uitnodiging voor het wijkgesprek, met uitzondering van Elderveld-Noord ten noorden van de Hollandweg (zie kaart, fase 1). Voor de bewoners van dit gebied is in november 2020 reeds een bijeenkomst georganiseerd. In de uitnodiging wordt aangegeven waar u zich kunt aanmelden. Als u zich heeft aangemeld ontvangt u vooraf de link voor het digitale wijkgesprek.

Aardgas: voor een groot deel van Elderveld voorlopig geen verandering
Bijna alle huizen in Arnhem worden verwarmd met aardgas. Dat gaat veranderen. Wijk voor wijk gaan we stoppen met aardgas en de huizen op een andere manier verwarmen. Net als in heel Nederland. Voor het deel van Elderveld-Noord ten noorden van de Hollandweg loopt er een initiatief om die buurt voor 2030 aardgas vrij te maken (zie kaart, fase 1). Voor het deel van Elderveld-Noord ten zuiden van de Hollandweg liggen ook kansen om voor 2030 van het aardgas af te gaan (zie kaart, fase 2). Dit wordt nog onderzocht. Mocht blijken dat voor Elderveld-Noord of de aangrenzende woningen (fase 2) kansrijk is om van het aardgas af te gaan voor 2030, dan zullen we die betreffenden bewoners en ondernemers hierover berichten.

Het overige deel van Elderveld is voorlopig niet aan de beurt en gaat na 2030 van het aardgas af. Het is natuurlijk nu al wel goed om erover na te denken wat er komende tijd mogelijk is in voorbereiding daarop.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? U kunt mailen naar Shehnaaz.Kasiem@arnhem.nl of bellen met (026) 377 3682.

Wilt u zelf aan de slag met energie besparen of duurzaam energie opwekken? Neem dan alvast een kijkje op de website www.arnhemaan.nl voor tips en mooie voorbeelden uit Arnhemse wijken.

Digitaal wijkgesprek over energie besparen en ‘van het aardgas af’ voor Elderveld:

Datum: 27 mei 2021
Tijd: 19.30-21.00 uur

 

Gerelateerde berichten