Buurtschouw noordwesthoek Elderveld

door admin

5 Oktober is er samen met Groen Divisie van het Wijkplatform Elderveld en de gemeente een rondgang gehouden langs en door de aanwezige wijkbossen en struwelen in de noordwesthoek van onze wijk.

Langs het gebied en het water loopt een fietspad. En door het gebied een natuurwandelroute, annex losloopgebied voor honden (met opruimplicht 😊).

De gemeente had de schouw aangekondigd in de digitale wijkkrant en op verschillende plekken in de directe omgeving een aankondiging opgehangen.

Al wandelend is de opstand bekeken. We hebben naast hoge populieren, enkele grote beuken en essen nog veel meer soorten gezien; een mooie variatie. Maar ook veel Canadese kornoelje (exotische plant) als onder begroeiing langs de randen. Ook ligt er, enigszins verborgen, een paddenpoel met rondom veel bramenstruiken.

Er is in overleg beoordeeld hoe een en ander op de langere termijn het beste in stand kan worden gehouden. Snoeien doet groeien en soms is er ook licht nodig. Het hout blijft liggen als voedingsbodem voor insecten en organismen. Maar hoe te voorkomen dat er met zware machines de ondergrond (te ernstig) wordt verstoord? Rijplaten? Ongeveer 1/3 van alle aanwezige Canadese kornoelje en bramen zullen worden geruimd om weer ruimte aan andere planten te bieden. Beiden gaan anders overwoekeren. Dit gaat er in eerste instantie dan kaal uit zien. Deze plekken worden ingeplant met andere soorten, zoals gele kornoelje, sleedoorn, vlier.

Met oranje verf zijn een aantal bomen gemarkeerd. Deze bomen worden waar kan (veilig is) gekapt op zo’n 4m hoogte, zodat er een stuk stam blijf staan of als dood hout neer gelegd. Maar ten aanzien van het snoeien van de struiken bepaalt de man met de zaag. Later zal er nog een veiligheidsinspectie plaats vinden, waar bomen gemarkeerd worden die uit veiligheid gekapt of gesnoeid moeten worden. Meest ingrijpende zal een dikke populier zijn om de ernaast staande grote es voldoende licht te gunnen. De komende winter wordt het werk uitgevoerd worden.

Ter vervanging worden er nieuwe populieren geplaatst op het open grasveld net na het bruggetje, richting RWZI. En om fietsers wat te ontlasten op overhangende takken wordt er naast het fietspad, komende vanaf het RWZI, 2-3 meter uit het fietspad de jonge boomvormers handmatig weg gehaald. Zodat de onderliggende heesters meer licht krijgen en zo de inkijk op het bos verminderen. Ook komt een speciale instructie aan de zaagmannen om bijvoorbeeld de meidoorn te ontzien.

Misschien ten overvloede. Het is onmogelijk preventief te snoeien tegen eventueel vallen takken. De gemeente laat bomen beoordelen op veiligheid. Maar het blijven inschattingen. De kans dat er in iemand in Nederland gewond raakt door een vallende tak (buiten tijdens de storm in het bos lopen) is verwaarloosbaar.

Heeft u vragen? U kunt u altijd terecht bij Milly Kors of Maurice Menzo van gemeente Arnhem. En het melden van bijzondere situaties gaat het makkelijkst via FIXI. Kent u de app nog niet, informeer dan eens bij vrienden of bekenden of kom langs bij het wijkplatform. Zij kunnen u wegwijs maken.

 

Gerelateerde berichten