Beleef de herdenking van de Slag om Arnhem 2022

door admin

Op vrijdag 16 september herdenkt de stad de Slag om Arnhem met de herdenkingsbijeenkomst in de Eusebiuskerk, herdenking en kranslegging in de Berenkuil, March over the Bridge en Bridge to Liberation. Arnhemmers en andere betrokkenen zijn als vanouds welkom aan de voet van de John Frostbrug.

‘Herdenken is leren’, zegt burgemeester Ahmed Marcouch die meeleeft met de veteranen, evacuées en nabestaanden: ‘In Arnhem onderkennen wij de offers en het leed, wij herdenken de herwonnen vrijheid en gunnen die aan alle mensenkinderen. Gelukkig zijn de jongeren van Arnhem sterk geïnteresseerd en stellen zij ons haarscherp de juiste vragen, ook over hedendaags oorlogsgeweld, rampspoed en mensen op de vlucht. Leren begint met vragen, praten, denken en herdenken.’

Samen herdenken

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst voor genodigden in de Eusebiuskerk spreken burgemeester Marcouch, minister van Justitie en Veilgheid Dilan Yeşilgöz en Luitenant-Kolonel Gijs Tuinman. Voorafgaand aan de herdenkingsceremonie en kranslegging in de Berenkuil vindt dit jaar ook weer een March over the Bridge plaats. Onder leiding van de Royal British Legion TN lopen pipes & drums spelers over de John Frostbrug van de zuidzijde naar de Berenkuil. Arnhemmers en bezoekers zijn welkom om aan te sluiten; net als bij de herdenking en kranslegging in de Berenkuil, waar onder anderen Bob Bakkenes spreekt over de evacuatie door kinderogen.

Bridge to Liberation sluit de avond af, met optredens van Wulf, Laetitia Gerards, Jim Bakkum, Ben Saunders, een concert van Phion en dans van Introdans. Winfried Baijens neemt de kijkers mee in de films met verhalen over de impact van de Slag om Arnhem in de Airborne Region. Na 2 jaar is publiek weer welkom op de kade, waar vanwege de lage waterstand ook het podium staat.

De avond meebeleven

Geïnteresseerden kunnen de herdenkingsavond op verschillende manieren mee beleven:

 • Aanwezig bij de Kransleggingsceremonie Airborneplein (19.15 uur) in de Berenkuil en/of Bridge to Liberation (20.30 uur).
 • Thuis:
  • De Herdenkingsavond kan voor een groot deel worden gevolgd op TV Gelderland in een avondvullend programma dat begint om 17.15 uur. Bridge to Liberation wordt in deze uitzending in zijn geheel uitgezonden.
  • Via Livestream op www.brigdetoliberation.nl, www.gld.nl, de GLDapp, via onze social mediakanalen en die van Bridge to Liberation.

Toegang

Voor mensen met een lichamelijke handicap zijn plaatsen beschikbaar en is een gebarentolk aanwezig. Meer informatie hierover staat op de pagina Airborne. Ook bij Bridge to Liberation is dit het geval. Meer informatie hierover leest u op de website van Bridge to Liberation.

Tijden en programma

De herdenkingsavond ziet er als volgt uit:

 • 18.15 uur Herdenkingsbijeenkomst Eusebius (besloten)
 • 19.00 uur Stille tocht naar Airborneplein
 • 18.45 uur March over the bridge (Massed Pipes and Drums RBL TN)
 • 19.15 uur Kransleggingsceremonie Airborneplein
 • 20.30 uur Bridge to Liberation
 • 22.00 uur Einde herdenkingsavond

Airborne Region

Herdenken, beseffen en beleven doen Arnhem, Ede, Renkum en Overbetuwe met elkaar. Zij vertellen gezamenlijk het verhaal van de Slag om Arnhem: over zowel september 1944, als over de impact die dit vandaag de dag nog steeds heeft. Naast de herdenkingen kent de regio een breed programma met uiteenlopende activiteiten. Zie hiervoor de website van de Airbone Region.

Gerelateerde berichten