Arnhem wil starten met proef bijverdienbeloning

door admin

Arnhemmers met een deeltijdbaan en aanvullende uitkering ontvangen met de bijverdienbeloning naast bijstand een bedrag van maximaal €1.200 per zes maanden.

Het college van burgemeester en wethouders wil met dit voorstel Arnhemmers die een deeltijdbaan hebben en bijstand ontvangen belonen voor hun inzet en stimuleren om meer te gaan werken. Het gaat om een proef van twee jaar. De gemeenteraad moet nog beslissen over het voorstel.

Wethouder Bestaanszekerheid Mark Lauriks: “Werken moet lonen en meer werken moet beloond worden, ook als je in de bijstand zit. Maar werken is veel meer dan alleen geld verdienen. Een baan maakt je zelfverzekerder, geeft zelfvertrouwen en zorgt voor sociale contacten. Met de Arnhemse bijverdienbeloning wordt de stap naar een baan naast de bijstand aantrekkelijker. Daardoor krijgt ook de weg naar een vaste baan steeds meer kans.”

Van bijstand naar baan

Deeltijd betaald werk vanuit de bijstand brengt veel voordelen met zich mee. Het is voor mensen vanuit de bijstand een geweldige manier om deel te nemen aan de samenleving. Maar het kan ook een mooie stap zijn naar een vaste baan. Toch kiezen nog niet veel inwoners voor betaald werk vanuit de bijstand, omdat ze denken dat ze er weinig op vooruitgaan of omdat ze zorgen hebben over wat het betekent voor hun toeslagen. Met de bijverdienbeloning wil het Arnhemse college die drempels wegnemen: meer inkomen als je meer gaat werken, en geen effect op de toeslagen.

Vertrouwen en eenvoud

Het college stelt voor om de bijverdienbeloning in te voeren op basis van vertrouwen en eenvoud. De bijverdienbeloning bestaat in Arnhem uit een vast bedrag van €100, €600 of €1200, afhankelijk van de hoogte van de inkomsten uit de deeltijdbaan. Hoe hoger de inkomsten, hoe hoger de bijverdienbeloning. Het bedrag wordt iedere zes maanden overgemaakt en hoeft niet steeds opnieuw aangevraagd te worden. Arnhemmers in de bijstand die deeltijd werken geven iedere maand hun inkomsten door. De bijverdienbeloning wordt op basis hiervan automatisch berekend en uitgekeerd.

Tweejarige proef

De wens om werken naast een uitkering lonender te maken bestaat al langer, zowel in Arnhem als in de rest van Nederland. Met de Arnhemse bijverdienbeloning loopt gemeente Arnhem voor op een werkbare oplossing vanuit landelijke regelgeving. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad. Wanneer de gemeenteraad akkoord gaat, gaat de tweejarige proef bijverdienbeloning met terugwerkend kracht in vanaf 1 juli 2023.

Gerelateerde berichten