Arnhem start met inleverpremie van € 5 voor lachgascilinders

Breng naar afvalbrengstation om premie op te strijken

door admin

Inwoners die gebruikte lachgascilinders inleveren bij het afvalbrengstation in Arnhem-Zuid of -Noord, kunnen vanaf 30 november rekenen op een inleverpremie van 5 euro per keer. Zo wil de gemeente Arnhem voorkomen dat lachgascilinders in het restafval belanden en mogelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Sinds het verbod op lachgas, is ook het statiegeldsysteem voor lachgascilinders vervallen en wordt de gemeente geconfronteerd met deze afvalproblemen. De inleverpremie is onderdeel van een bewustwordingscampagne die inmiddels is gestart om Arnhemmers te stimuleren lachgascilinders niet langer met het afval weg te gooien maar naar het afvalbrengstation te brengen.

De campagne en de inleverpremie maken onderdeel uit van een eerder aangekondigd pakket aan maatregelen om de veiligheid bij afvalinzameling en -verwerking zo goed mogelijk te blijven waarborgen. Lachgascilinders kunnen namelijk ontploffen tijdens het ophalen en verwerken van het afval en veroorzaken dan veel schade. Het college signaleerde in oktober al

Wethouder Bob Roelofs (Afval): “De inleverpremie dient als extra prikkel voor Arnhemmers om actief bij te dragen aan een schonere en veiligere stad voor onze inwoners en de professionals die dagelijks ons afval inzamelen en verwerken. Uiteraard is het niet de bedoeling om het gebruik van lachgas te stimuleren, maar willen we er wel op hameren om eventueel gebruikte cilinders op de juiste manier weg te gooien. Alleen door samen verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we een veilige leefomgeving behouden.”

Bewustwordingscampagne
Met de informatiecampagne worden inwoners geïnformeerd over de juiste wijze van inleveren van lachgascilinders. Containerstickers die vanaf nu op afvalcontainers worden aangebracht, informeren en waarschuwen inwoners om de cilinders niet in de afvalcontainers te gooien maar in plaats daarvan ze naar de afvalbrengstations te brengen of een melding via Fixi.nl te maken. Ook zal deze boodschap via de communicatiekanalen van de gemeente worden gedeeld.

Om deze boodschap meer kracht bij te zetten, stelt de gemeente per 30 november een tijdelijke inleverpremie voor lachgascilinders in op de afvalbrengstations. De premie van 5 euro per keer geldt voor inwoners die op donderdag en vrijdag één of meerdere lachgascilinders inleveren op vertoon van een geldige Arnhemse afvalpas. De premie is beperkt tot één bezoek per dag. Uiteraard zijn de afvalbrengstations ook op andere dagen open voor het inleveren, maar dan geldt de inleverpremie niet.

Voor meer informatie en de spelregels betreffende de inleverpremie, kunnen inwoners terecht op de website van de gemeente of contact opnemen met de gemeente Arnhem.

Zie: Lachgas

Gerelateerde berichten