Arnhem geeft ruim half miljoen uit voor impuls jongerencultuur

door admin

De gemeente Arnhem geeft € 589.400 voor cultuurinitiatieven die zich bezig houden met het ontwikkelen van talent van jongeren. Met deze Impuls Jongerencultuur 2023-2024 kunnen Arnhemse initiatieven jongeren ondersteunen met lessen, ruimtes en creatieve ontwikkeling.

Cathelijne Bouwkamp, wethouder Cultuur: “De afgelopen maanden heb ik zoveel cultuurinitiatieven gezien in Arnhem waar we trots op mogen zijn als stad. Jongeren die een plek krijgen om zichzelf te ontwikkelen, elkaar te ontmoeten en vooral kansen krijgen om bijvoorbeeld samen op te treden met gevestigde muzikanten, lid te worden van een raad van toezicht of masterclasses te krijgen. Dit soort initiatieven zorgen voor een springplank voor een nieuwe generatie. En daarom moeten we blijven investeren in dit soort initiatieven.”

Voorbeelden van de initiatieven zijn het organiseren van een community waar vrouwen in de hiphop een veilige plek krijgen om hun eigen stem, talent en zelfvertrouwen te ontwikkelen, een laagdrempelige plek om kunstwerken tentoon te stellen, een scholingstraject om te leren wat nodig is om een goede bestuurder te zijn, artistieke- en persoonlijke ontwikkeling van mensen die verder willen in hiphop, een residentie van 12 weken voor net-afgestudeerde artiesten en de ervaring om op het podium te staan met professionele muzikanten uit alle hoeken van de wereld waarbij kinderen en jongeren ook in aanraking kunnen komen met klassieke muziek.

In 2023 werd al € 194.860, ingezet voor jongerencultuur. Dit jaar wordt € 394.540 extra toegewezen aan zes nieuwe initiatieven: Theater aan de Rijn, Stichting Soulcypher, de Cultuuracademy, Zuhause, Collectief Koppig en El Ele. De Impuls Jongerencultuur maakt onderdeel uit van de Hoofdlijnenbrief cultuur 2022: Herstel, vernieuwing en groei van de staatssecretaris Cultuur en Media.

De middelen worden op de volgende manier verdeeld:
Collectief Koppig: € 27.270
El Ele: € 20.000
Theater aan de Rijn: € 150.000
De Cultuuracademy: € 25.000
Zuhause: € 27.270
Stichting Soulcypher: € 135.000

Het doel van de Impuls Jongerencultuur is om extra ondersteuning te bieden aan Arnhemse initiatieven waar jongeren hun creativiteit kunnen ontplooien. Gemeenten kunnen deze middelen gebruiken voor repetitieruimtes, broedplaatsen, creatieve hubs en andere locaties waar jongeren samen kunnen zijn. In 2022 gaf de gemeente Arnhem al een bijdrage van € 310.000.

Met deze middelen kunnen de zes projecten in Arnhem hun waardevolle werk voor de jongerencultuur voortzetten en uitbreiden.

Zie voor verdere uitleg over de initiatieven de raadsbrief.

Gerelateerde berichten