Arnhem deelt #mijn2minuten

door admin

‘Waar sta jij 2 minuten bij stil?’ Deze vraag en het antwoord erop delen verschillende bekende en minder bekende Arnhemmers vanuit hun eigen huis met de stad onder de noemer #mijn2minuten. Het is een gezamenlijk gebaar naar en met de stad, waarin zij laten zien hoe zij herdenken.

Omdat we in deze moeilijke tijd niet kunnen herdenken zoals wij dat gewend zijn, hebben Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen, Toneelgroep Oostpool, Het Gelders Orkest en gemeente Arnhem de handen ineengeslagen.

Voorzitter Bert de Jong van Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen: ‘Dit jaar kunnen wij op 4 mei om 20.00 uur niet samenkomen om te herdenken. Dat doet pijn. Wat wij in deze tijd van thuis blijven en afstand houden wel kunnen, is: met elkaar delen wat wij samen delen. Dat is ons verleden, maar dat is ook de vrijheid met z’n beperkingen van dit moment. Zo staan wij toch 2 minuten samen stil.’

Oostpool heeft een filmpje gemaakt waarin Arnhemmers via een selfievideo vertellen waar zij bij stilstaan. Deze video is op de social media kanalen van Oostpool, Het Gelders Orkest en gemeente Arnhem te zien. Maandag 4 mei deelt burgemeester Ahmed Marcouch zijn 2 minuten op muziek van Het Gelders Orkest. Bert de Jong: ‘Wat zou het mooi zijn als we met elkaar onze gevoelens en gedachten over toen en nu met elkaar delen. Dat kan niet fysiek, maar wel vanuit huis, via #mijn2minuten. Doe mee en deel jouw 2 minuten.’

Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Stilstaan bij het kwaad, de offers en onze vrijheidshelden vertelt ons dat wij in beweging moeten komen zodat niemand meer hoeft onder te duiken om wie hij is of wil zijn. Want leven zonder vrees geeft vrijheid. Daarom laten wij ons door niets weerhouden om te herdenken.’ Marcouch vervolgt: ‘Deze coronaperiode beperkt ons allemaal in onze vrijheid. En allemaal met hetzelfde doel: wij dragen bij aan de strijd tegen een nieuwe onbekende dreiging van ons leven en dat van onze geliefden. Dit maakt onze verbondenheid intenser, ook met de slachtoffers van de oorlog. Daar draagt #mijn2minuten aan bij.’

‘Ondanks alle beperkingen zorgt de Stichting Viering Nationale Feest- en Gedenkdagen samen met de Arnhemmers voor een waardige invulling van de dodenherdenking. Daar ben ik hen dankbaar voor’, aldus Marcouch.

Vanwege de veiligheidsmaatregelen tegen het coronavirus vindt deze 75ste dodenherdenking in aangepaste vorm en zonder publiek plaats. Bij het monument “Mens tegen macht” op het Audrey Hepburnplein komen bloemen en kransen te liggen.

Lees meer over herdenkingen en 75 jaar vrijheid in het nieuwsbericht ‘Herdenkingen en 75 jaar vrijheid-activiteiten aangepast of afgelast‘.

Gerelateerde berichten