WPF 25 jaar: Wijkcentrum Elderveld

door admin

In 2020 bestaat het Wijkplatform 25 jaar. Om hier aandacht aan te besteden is het gedurende dit jaar een artikelserie over hetgeen wat het Wijkplatform heeft bereikt of betrokken bij is geweest in deze 25 jaar. In dit bericht gaan we in op het Wijkcentrum Elderveld.

Wijkcentrum Elderveld

Aan de Breezandpad (naast Sporthal Elderveld) vind je het Wijkcentrum Elderveld. Een centrum wat enkele jaren geleden nog gezien werd als het hart van de wijk door de Gemeente. Maar het een en ander is in de jaren zeker veranderd. Momenteel tracht Team Leefomgeving samen met opbouwwerker Kevin Janssen nieuw leven te brengen in het Wijkcentrum Elderveld. Maar wat is in de afgelopen jaren allemaal gebeurd met het Wijkcentrum Elderveld en wat was de rol hierbij van het Wijkplatform?

Toen eenmaal het Wijkcentrum gebouwd was, kwam er een stichting die zich bezig hield met de bezetting van het Wijkcentrum. Zo kon men de Peuterspeelzaal De Rakkertjes in het gebouw vinden, vonden er diverse activiteiten plaats van Wijkvereniging Elderveld. Maar het Wijkplatform? Het Wijkplatform Elderveld had diverse vergaderingen in het Wijkcentrum Elderveld.

In januari 2010 kwam het Wijkplatform Elderveld met een speerpunt om een baliefunctie te creëren in het Wijkcentrum. De werkgroep Elderveld Actief van het Wijkplatform zat op dat moment al enige tijd met spreekuur in het Wijkcentrum, na vertrek uit oude kantoor ruimte aan achterkant van Sporthal. Om aan de slag te gaan met dit speerpunt heeft de werkgroep Elderveld Actief samen met opbouwwerker Gerard Scheuter een notitie geschreven met de wensen met betrekking tot deze baliefunctie. Deze notitie hebben zij vervolgens ingediend bij de Gemeente Arnhem.

In de tussenkwam waren er allerlei ontwikkelingen rondom Sportbedrijf en Gemeente Arnhem. Later in 2010 ging het Wijkplatform in gesprek met toenmalig wethouder Henk Kok voor een mogelijke overname van beheer van het Wijkcentrum. Hiervoor moest het Wijkplatform aantonen dat er voldoende draagvlak was vanuit de wijk. In december 2010 is er volgens toen een bewonersavond georganiseerd met als gast toenmalig wethouder Kok. Ondanks de vele reacties die kwamen tijdens deze bewonersavond, had wethouder Kok in januari 2011 ineens besloten om de exploitatie van kantine van het Wijkcentrum te geven aan handbalvereniging Swift. Het Wijkplatform Elderveld was op dat moment nog in gesprek met de wethouder. Na het bericht van dit besluit is er nog getracht om met de wethouder in discussie te gaan, dit echter zonder succes.

Het Wijkplatform Elderveld werd daarna enkel alleen een “huurder” geweest van het Wijkcentrum, totdat de leden van het Wijkplatform Elderveld het besluit hadden genomen om het Wijkcentrum te vernieuwen. Dankzij de financiële ondersteuning van het Wijkplatform is er toen nieuw meubilair gekocht voor onder andere de kantine, grote zaal, kleine vergaderruimte.

Een van de leden van de werkgroep Elderveld Actief vertelt over de tijd in Wijkcentrum:

“In eerste instantie leek het een leuke plaats voor Elderveld Actief, beter bereikbaar voor mensen die hulp nodig hadden, dan in het oude kantoor. Nadeel was wel dat we geen eigen koelkast hadden en we geen kraan hadden dus als we koffie wilden zetten moesten we bij de toiletten water pakken. Toen Swift de kantine overgenomen had en  Jos achter de bar stond werd het gezelliger. We zijn toen overgegaan van iedere dag bezetting, zoals in het oude kantoor, tot de dinsdagmorgen en de woensdagmiddag. Toen ging het wijkcentrum verbouwen en was er voor ons geen plek meer hier. Eerst hebben we nog even in een klein kantoortje gezeten maar onze spullen moesten dan opgeslagen worden als we er niet waren. Gelukkig mochten we in de Gaanderij kantoor gaan  houden, wat een vooruitgang was”

Op een gegeven moment is het Wijkplatform Elderveld met kantoor verhuisd van Wijkcentrum Elderveld naar het gebouw De Gaanderij van SWOA. Dit was zo’n 4 jaar geleden, de werkgroepen Elderveld Actief en Straat in Actie waren al eerder verhuisd naar de Gaanderij rond 2012. De rol van het Wijkplatform Elderveld voor het Wijkcentrum was toen zo goed als over. Het Team Leefomgeving heeft in 2017 het Wijkcentrum als actiepunt toegevoegd, om het Wijkcentrum weer een nieuw leven te geven. Opbouwwerker Kevin Janssen ging daarmee verder. Zo zijn er nu normaliter weer spreekuren van bijvoorbeeld wijkagenten, sociaal wijkteam, et cetera. Door de corona liggen deze activiteiten momenteel stil. Zodra er meer bekend over is, wordt dit uiteraard bekend gemaakt op Elderveld.nl

Gerelateerde berichten