Sinds 1978 bestond de Stichting Woonbelangen Elderveld, deze stichting werd in 2012 opgeheven. Het overgebleven budget moest ten goede komen van de wijkbewoners. Na rijp beraad kwam men tot de conclusie dat de verwaarloosde tuin bij de Gaanderij (SWOA) een flinke opknapbeurt nodig had. Daarbij kwam de Heemtuin Elderveld in beeld. Dolf van der Burgh werd coördinator van het project. Dolf werd hierbij betrokken vanuit zijn lidmaatschap van de werkgroep Groen & Milieu van het Wijkplatform Elderveld. De landschaparchitect van de Gemeente Arnhem ging aan de slag. In april 2012 werd de verwaarloosde tuin op de schop genomen, toen deze klaar was werd met tig aantal vrijwilligers begonnen. Er waren vele helpende handjes, echter daar bleven helaas twee handen vol aan vrijwilligers van over.
Mimi Turk is een van de vrijwilligers van de Heemtuin groep. Zij heeft in 2016 het stokje van Dolf overgenomen samen met Ria Brugman. De Heemtuin is in de jaren steeds uitgebreid met nieuwe punten, bijvoorbeeld insectenhotel, demo-veldjes met oude graansoorten, et cetera.
“Alles wat groeit en bloeit, ons altijd weer bloeit”….
Dat is het credo van de groep vrijwilligers.
De vrijwilligers laten zoveel mogelijk de natuur zijn gang gaan, zodat de bijen zich happy voelen en alle andere insecten ook. Af en toe sturen wij een beetje bij. De vrijwilligers van Heemtuin Elderveld werken iedere woensdagmiddag, weer of geen weer, met enthousiaste mensen in uw en onze tuin sinds 2012.