Het ‘Groene Weetje van de Wijk’ – 20 mei 2021

door Linda

Het fluitenkruid bloeit! Wat een mooi en vrolijk gezicht is dat! Overal in de bermen zie je deze schermbloemige plant soms wel tot 1,5 meter hoogte de lucht in schieten. De bloemetjes zijn drie tot vier millimeter klein met elk een omwindseltje en vijf kroonblaadjes. Elk bloempje heeft één groot, twee kleinere en twee kleinste kroonblaadjes. Dankzij de samengestelde schermen die uit acht tot vijftien schermstralen bestaan, vallen deze miniatuurbloemetjes tóch heel goed op. Jac. P. Thijsse noemde deze plant dan ook wel ‘Hollands kant’ zo mooi van vorm zijn de schermen.

Andere namen zijn pijp-kruid en toeterloof. Dankzij de holle stengel kun je er prima blaaspijpjes van maken én natuurlijk fluitjes! Snij de stengel zó af dat er onderaan een dikke knoop zit en de stengel aan de bovenkant open is. Maak dan halverwege overlangs een snee in de stengel. En nu heel hard blazen (of de snee iets verder uitsnijden).

Dat ze in Groningen en Friesland dit kruid ook Pinksterbloem noemen is een beetje verwarrend. Maar de echte Pinksterbloemen zijn overal al praktisch uitgebloeid, dus misschien is het niet eens zo’n gekke, tweede naam.

Gerelateerde berichten