Fietsmaatjes

door SWOA

Cees (63) zet zich in als vrijwillig fietsmaatje voor Fietsmaatjes Arnhem. Bij dit project gaan vrijwilligers op pad met mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen fietsen, maar dit wel graag willen.Dit doen zij op de zogenoemde DuoFiets: een elektrische fiets waar je met zijn tweeën naast elkaar zit. Cees vertelt graag over dit vrijwilligerswerk.

Cees: “Toen ik na 35 jaar op de vrachtwagen werd afgekeurd, wilde ik mij graag blijven inzetten. Dit deed ik door te starten met vrijwilligerswerk. Zo zet ik mij in voor het Rode Kruis, de Voedselbank en doe ik tuinonderhoud bij de Thuyn van SWOA. Toen ik via een wijkkrant een oproep zag voor vrijwillige fietsmaatjes, wist ik dat ik dit er nog bij wilde doen.”

Waarom koos je ervoor fietsmaatje te worden?

“Ik vind het leuk om met andere mensen te zijn. En ik wilde zelf graag meer fietsen. Door me in te zetten als fietsmaatje, beteken ik daarnaast ook nog iets voor mensen die niet alleen kunnen fietsen. Een echte win-win situatie dus! Het is echt mooi om te zien hoe blij mensen er van worden. Mijn fietsmaatje geniet echt van het buiten zijn. En dat geeft mij dan weer voldoening.”

Wat betekent fietsmaatje zijn nog meer?

“Naast het samen buiten zijn en samen fietsen, is onderdeel van fietsmaatje zijn ook het sociaal contact. Je bent toch een tijdje samen op pad. Voor mijn fietsmaatje ben ik dan ook regelmatig een luisterend oor. Ik bied ruimte voor de ander om zijn verhaal kwijt te kunnen. Dit zorgt dat je samen ook echt een band opbouwt”.

Heb je nog tips voor mensen die erover denken om fietsmaatje te worden?

Gewoon proberen, het is fantastisch! Als je van fietsen houdt, begin er dan gewoon aan. Laat de medemens meegenieten!

Wil je je na het lezen van dit artikel inzetten als vrijwillig fietsmaatje? Of ben je juist op zoek naar een fietsmaatje? Kijk voor meer informatie op www.fietsmaatjesarnhem.nl. Onze DuoFietsen vind je in de wijken Elderveld, Vredenburg en Presikhaaf.

Gerelateerde berichten