Het is nu zo’n 2 jaar geleden dat Wilbert Kersten en Ricardo Willems als onze nieuwe wijkagenten in onze wijk aantraden. In het februari nummer van 2023 zijn de mannen aan onze wijk voorgesteld. Eén van hun wensen was een eigen post in de wijk, zodat zij nog gemakkelijker te bereiken zijn. Onlangs is die wens in vervulling gegaan. Het kantoortje naast de ingang van de grote flat aan de Kromwijkplaats bleek daarvoor beschikbaar te zijn. Redenen genoeg om een praatje te houden met Wilbert en Ricardo.
Hoe zijn jullie aan dit kantoortje gekomen?
Ricardo: Dit is het kantoortje van de huismeester van deze flat. En verhuurder Volkshuisvesting heeft ons deze ruimte aangeboden om gebruik van te maken. De huismeester zit er toch niet de hele dag. En wij zijn natuurlijk ook vaak op pad. We kunnen dus prima naast elkaar gebruikmaken van dezelfde ruimte.
Kunnen jullie hier wijkbewoners ontvangen?
Wilbert: Jazeker, als je als wijkbewoner onze fietsen of onze auto voor de deur ziet staan kun je altijd even binnenlopen. En zijn we er niet dan kun je een afspraak maken.
Maar wat als een wijkbewoner niet bij jullie gezien wil worden?
Ricardo: Dan kunnen we ook op het Politiebureau Arnhem-Zuid in Vredenburg afspreken, je weet wel aan de Groningensingel 94-96. We kunnen ook op huisbezoek komen. En als iemand het niet prettig vindt dat we dan in uniform komen, kunnen we ook in burger langskomen.
Waarmee kun je bij jullie terecht?
Wilbert: Je zou kunnen zeggen, met sommige zaken die zich achter de voordeur afspelen. Misschien hoor je geruzie, of ervaar je geluidsoverlast, maak je je ongerust over bedreigende situaties bij iemand in huis. Maar ook zaken die zich in de wijk afspelen, zoals vandalisme, ondermijning en drugsoverlast.
Ricardo: We hebben het al vaker gezegd, maar we zijn echt afhankelijk van meldingen uit de wijk. Als wijkbewoners niet melden, weten wij niet, of onvoldoende, wat er in de wijk aan de hand is.
Maar jullie zijn toch als wijkagenten altijd in de wijk?
Ricardo: Was dat maar waar. Als agenten hebben wij deze wijk onder onze hoede gekregen. Daarom zijn we jullie wijkagenten. Maar daarnaast zijn we als agenten altijd bij nood overal inzetbaar. En dan moeten we waar we in de wijk mee bezig zijn even laten vallen.
En Wilbert vult aan: Het is nu eenmaal zo dat er altijd meer werk is dan dat er agenten zijn om het werk te doen. Ook wij hebben neventaken en draaien andere diensten dan alleen voor de wijk. Daarom zijn we dus niet altijd zichtbaar in de wijk. Zo moesten we laatst met spoed naar Driel omdat wij de enigen in de buurt waren om iemand te reanimeren. Daarna kunnen we het wijkwerk weer oppakken.
Hoe lang blijven jullie onze wijkagenten?
Wilbert: Vroeger was het zo dat je als wijkagent zo’n 6 jaar aan een wijk verbonden was. En dat je dan een andere wijk kreeg. Dat is nu niet meer zo zwart/wit. Wij willen hier graag voor langere tijd blijven. Je hebt toch zo’n 2 jaar nodig om een wijk te leren kennen en een band op te bouwen met alle wijkpartners en wijkbewoners.
Er gaat wel iets veranderen?
Ja, in verband met personele problemen in De Laar gaat Ricardo zich voor een jaar meer richten op De Laar, maar blijft hij ook voor zijn huidige wijken bereikbaar. Voor Elderveld en Elden komt Kees Nagel ons versterken in de vorm van een werkervaringsplaats.
En wat hebben jullie in de eerste 2 jaar bereikt?
Ricardo: We weten nog dat toen we net waren begonnen er nogal wat overlast van en vandalisme door sommige jongeren veroorzaakt werd. En samen met de straathoekwerkers, de scholen en de jongeren zelf is dat toch nagenoeg opgelost. En dat er zo’n JOP – Jongeren Ontmoetingplaats – is gekomen aan de rand van het sportveld bij het Sportcentrum heeft daarbij natuurlijk ook geholpen.
Is er ook iets wat uniek aan Elderveld is vanuit het oogpunt van de politie?
Wilbert: Ja, ik geloof wel dat het goed is om te weten dat Elderveld de meest grijze wijk van Arnhem is. Hier wonen de meeste senioren. En het boevengilde weet dat maar al te goed. Het is dus echt opletten geblazen dat je niet het slachtoffer wordt van bankpasfraude, babbeltrucs en nepagenten. Dat komt helaas voor.
Ricardo: De politie belt je nooit op met de mededeling dat ze bijvoorbeeld je sieraden en kostbaarheden komen ophalen omdat er verdachte figuren in de wijk daar op uit zijn. Dat zijn de verdachte situaties waar voor direct het alarmnummer 112 gebeld mag worden.
Zijn er ook zaken waarvoor je beter ergens anders terecht kan?
Wilbert: O ja, je kunt veel beter meteen via FIXI een melding doen als je bijvoorbeeld illegale vuilstortingen ziet. Als de daders in geen velden of wegen te zien zijn, heeft het geen zin dat wij dan komen. Dan kan veel beter de afdeling Handhaving van de gemeente er achteraan. Daar kun je onder andere de FIXI app dus voor gebruiken.
Tenslotte, hebben jullie nog een tip wat te doen bij vuurwerkoverlast?
Vuurwerkoverlast kun je te allen tijde melden via de FIXI App en 0900-8844.
Het probleem met de vuurwerk afstekende jeugd is dat ze zich snel verplaatsen door de wijken en dat we daar niet altijd op tijd bij kunnen zijn.
Mocht iemand zicht hebben op vuurwerkopslag of iets dergelijks dan willen we dit natuurlijk weten. Met het huidige illegale vuurwerk is het gevaar voor omwonenden veel groter dan vroeger.
Wijkagenten Elderveld
Wilbert Kersten, Ricardo Willems en Kees Nagel
Politie Wijkpost Elderveld
Kromwijkplaats
6843 GR Arnhem
T: 0900 8844
E: wilbert.kersten@politie.nl, kees.nagel@politie.nl, ricardo.willems@politie.nl
W: www.politie.nl
F: www.facebook.com/PolitieArnhemZuid
I: @wijkagenten_elderveld_elden
Meld Misdaad Anoniem: 0800 7000
W: www.meldmisdaadanoniem.nl