“We spelen voor ons plezier in een vriendschappelijke sfeer”  

Jeu de Boulesclub Elderveld  

door Cor de Vrieze

Jarenlang leidde de Jeu de Boulesclub Elderveld een wat verborgen bestaan, achter het Sportcentrum in onze wijk. Maar nu beschikt de club alweer enige tijd over een aantrekkelijk veld voor de ingang van Sportcentrum Elderveld. En omdat het buitenseizoen weer is aangebroken, is het tijd om wat meer te weten te komen over deze sport. Ik sprak daarover met Hans Schmetz, voorzitter van de Jeu de Boulesclub. 

Wat voor sport is Jeu de Boules eigenlijk?
“Je zou het een behendigheidssport kunnen noemen, maar er komt toch ook wel het nodige geluk bij kijken. Het is een teamsport, je speelt met teams van 2 of 3 personen tegen elkaar. Daarbij vallen punten te behalen,” zo vertelt Hans.

Kun je iets over de spelregels vertellen?
“Die zijn vrij eenvoudig. Er wordt een klein balletje (butje) op de baan gegooid, waar we vervolgens onze ‘boules’ – metalen ballen – zo dicht mogelijk bij proberen te gooien. Het team dat het dichtst bij het butje “ligt” krijgt voor iedere boule een punt. Vervolgens probeert de tegenstander nog dichter bij het butje te komen. Waarbij het wegschieten van de boules van het andere team, of het butje, is toegestaan. Daarbij kunnen komische toestanden ontstaan. Je “ligt” bijvoorbeeld met 3 boules(punten) voor. Maar doordat het butje weggeschoten wordt heeft de tegenstander 1 of meerdere punten. Het team dat als eerste 13 punten behaalt, is de winnaar.

Ik begrijp dat het jullie vooral om de gezelligheid gaat.
“Ja, natuurlijk spelen we wel om de punten. Maar we zijn niet bloedfanatiek. We spelen hier in de open lucht voor ons plezier en in een vriendschappelijke sfeer. Jaarlijks spelen we ook een vriendschappelijk toernooitje met een naburige Jeu de Boulesclub. Wist je trouwens dat zo’n beetje in elke wijk wel een jeu de boules baan te vinden is?”

Voor wie is Jeu de Boules?
“Wat ons betreft zijn jong en oud, man en vrouw welkom. We hebben nog ruimte genoeg voor een aantal nieuwe leden. En je hebt geen apart schoeisel of kleding nodig. Je kan gewoon in je dagelijkse kleding spelen.”

En wat zijn de kosten?
“Het lidmaatschap kost € 25,- per jaar. Maar wil je eerst eens kennismaken om te proeven of deze sport wat voor je is, dan kun je gratis 4 keer meedoen. We lenen je dan, indien nodig, een set boules. Daarna beslis je dan of je lid wordt van onze club.”

Proberen?
Kom dan op woensdag van 13.30 tot 15.00 of zaterdag van 11.30 tot 13.00 uur naar ons veld, voor het Sportcentrum Elderveld, Breezandpad 15.

Jeu de Boulesclub Elderveld
Hans Schmetz, voorzitter
T: 06-46324232
E: schmetz.hans@gmail.com
Jan Rutjes, penningmeester
T: 06-47964774
E: jpmrutjes@gmail.com

Gerelateerde berichten