In mei dit jaar is de uitvoering van start gegaan van een uitgebreid verbeterplan voor ruim 300 laagbouwwoningen. Het gaat om huurwoningen van Volkshuisvesting in de omgeving van de Hilversumstraat en Haarlemweg. Het werk wordt uitgevoerd door aannemer Van de Klok uit Nijmegen en zal ruim 1,5 jaar in beslag nemen. Het overgrote deel van de huurders heeft ingestemd met het plan om de woningen te onderhouden en te verduurzamen. De woningen worden ook alvast gereed gemaakt om aan te kunnen sluiten op een warmtenet. In dit artikel een vooruitblik op de uit te voeren werkzaamheden en de gevolgen hiervan voor de bewoners.
Waarom dit verbeterplan?
De woningen in het gebied zijn bijna 50 jaar oud. Een aantal onderdelen van de woningen is toe aan onderhoud of vervanging. Tegelijk bestaat er behoefte om de woningen beter te isoleren en te moderniseren. Na de uitvoering zijn de woningen weer bij de tijd, een stuk energiezuiniger en klaar voor de toekomst.
De belangrijkste werkzaamheden in vogelvlucht
De daken, goten en dakramen worden vernieuwd. De daken worden van buitenaf voorzien van isolatieplaten en nieuwe pannen. De isolatie in de spouwmuren wordt waar nodig aangevuld. Ook de kruipruimte onder de vloer wordt geïsoleerd. Daarvoor worden eerst de eerder aangebrachte schelpen verwijderd. De riolering wordt daarna gecontroleerd op lekkages. Ook worden alvast warmtetransportleidingen onder de vloer aangelegd voor een warmtenet. Met het oog hierop worden de radiatoren en cv-leidingen vervangen. Alle kozijnen, ramen en deuren in de buitengevel worden vervangen door kunststof kozijnen. De ramen en deuren krijgen een kleur en zijn voorzien van HR++ glas. In de woningen wordt mechanische ventilatie aangebracht. De groepenkasten worden aangepast of vernieuwd en voorzien van extra groepen voor elektrisch koken en plaatsing zonnepanelen. Als een keuken, badkamer of toilet oud is wordt deze vervangen. Dit gebeurt alleen als de huurder dat ook wil. Bij keukenvervanging of op verzoek van huurders wordt een aansluiting gemaakt voor elektrisch koken in de keuken. Om de overstap naar elektrisch koken te stimuleren ontvangen huurders bij vervanging keuken een inductiekookplaat en een pannenset.
Positieve reacties van huurders op het verbeterplan
Aan de uitvoering van het verbeterplan is voor de huurders geen huurverhoging verbonden. De huurders zijn eind vorig jaar via inloopbijeenkomsten in het wijkcentrum uitgebreid geïnformeerd over het plan. De reacties op het plan waren veelal positief. Begin dit jaar heeft ruim 70% van de huurders zich schriftelijk akkoord verklaard met het plan. En daarmee kon het plan in uitvoering gaan.
Aanbod zonnepanelen op verzoek
De huurders hebben de mogelijkheid om maximaal 8 zonnepanelen te laten plaatsen. Zij betalen hiervoor een gebruikersvergoeding. Deze vergoeding verdienen ze weer terug. Want de energie die de panelen opwekken leveren meer geld op. Iedere huurder bepaalt zelf over het wel of niet plaatsen van zonnepanelen.
Hoe wordt de overlast beperkt?
Het onderhouden en verduurzamen van de woning is voor de bewoners een ingrijpende gebeurtenis. Gelukkig wordt er veel gedaan om (oudere) huurders goed op het werk voor te bereiden en de overlast te beperken. Via bezoeken aan huis worden de bewoners uitgebreid geïnformeerd over wat er komen gaat. Tijdens de werkzaamheden kunnen zij in hun huis blijven. Er is hulp aanwezig voor wie dit nodig heeft. Ook kan men indien nodig overdag gebruik maken van een ‘rustwoning’. Mensen met een slechte gezondheid kunnen tijdelijk naar een volledig ingerichte logeerwoning.
Wat levert het op voor bewoners?
Al deze maatregelen hebben als doel de woningen energiezuiniger, veiliger en comfortabeler te maken. Alle woningen krijgen tenminste energielabel A. Door de betere isolatie gaat minder energie verloren en dat scheelt in de verwarmingskosten. De verbeterde ventilatie zorgt voor een prettiger en gezonder klimaat (minder vocht in huis!). En door de nieuwe sloten en deurbeslag kunnen inbrekers minder makkelijk hun slag slaan.
Wanneer gaat het gebeuren?
De werkzaamheden zijn ondertussen gestart in mei 2023. Eerst zijn de 47 seniorenwoningen Kortenhoefpad en omgeving aan de beurt. Daarna volgen de 262 eengezinswoningen Hilversumstraat en omgeving. Naar verwachting gaat de hele klus zeker anderhalf jaar duren. Een precieze planning van wie wanneer aan bod komt en hoeveel dagen het werk in de desbetreffende woning gaat duren, is nog niet beschikbaar.
Huiseigenaren in het gebied kunnen tegen betaling meedoen
Voor de ruim 60 huiseigenaren in de betreffende straten geldt dat zij rond de zomer een aanbod krijgen om tegen betaling delen van het plan uit te laten voeren. De gemeente Arnhem zorgt voor informatie en advies over de mogelijkheden, de kosten en de financiering ervan. Uitvoering van de overeengekomen werkzaamheden vindt dan plaats door de aannemer van de Klok. En in dezelfde periode als het werk aan de huurwoningen plaatsvindt. Adviesbureau EANTE geeft woningeigenaren een persoonlijk en onafhankelijk advies over te nemen verduurzamingsstappen.
Plannen voor een warmtenet in de maak
Er wordt momenteel gewerkt aan plannen voor een aan te leggen warmtenet in Elderveld-Noord, aangesloten op de nabijgelegen rioolzuiveringsinstallatie (RWZI). Hierbij zijn veel partijen betrokken en de overheid draagt financieel bij aan de planontwikkeling. Er wordt nog gesleuteld aan een haalbaar plan voor een warmtenet in het gebied Elderveld Noord. Een van de uitgangspunten daarbij is dat de gemiddelde maandelijkse energielasten voor de bewoners niet zullen stijgen. Het is in alle gevallen van belang dat de huur- en koopwoningen in het gebied optimaal geïsoleerd zijn (minimaal energielabel B). Dit om te besparen op energiekosten waar dit kan en onnodig warmteverlies tegen te gaan. Er blijft dus genoeg werk aan de winkel in de komende tijd.