Uitvaartondernemer Stefan uit Elderveld: ‘Dit is niet hoe ik families wil begeleiden, maar er is nu geen andere keuze’

door admin

Dit bericht is overgenomen van de website Indebuurt Arnhem

De uitvaartbranche neemt extra maatregelen vanwege het coronavirus. Zo adviseert Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maximaal 30 personen bij een uitvaart. Indebuurt vraagt de Arnhemse uitvaartondernemer Stefan Boddenberg om een toelichting.

Branchevereniging BGNU adviseerde in eerste instantie om vanaf dinsdag 17 maart alleen nog ouders, partners en kinderen bij de uitvaart aanwezig te laten te zijn. Zowel grote als kleine uitvaartondernemingen vinden de adviezen te ver gaan. Vanuit het RIVM zijn de laatste richtlijnen maximaal 30 personen bij een uitvaart.

Enorme impact

Stefan: “Je kunt je voorstellen dat deze maatregelen behoorlijk impact hebben op mijn werk. Ik heb ervoor gekozen om zelfstandig uitvaartbegeleider te zijn. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat ik alle aandacht aan families wil geven zonder belemmeringen. De huidige opgelegde werkwijze ligt mijlenver van mijn normaal gesproken zo persoonlijke aanpak. Toch zijn het drastische maatregelen die nu hard nodig zijn. Dit is niet hoe ik families wil begeleiden, maar op dit moment is er geen andere keuze. Mochten families mijn hulp nodig hebben in de komende tijd, dan ben ik er natuurlijk voor ze. Met heel mijn hart!”

Geen handen schudden

Naast het maximum aantal mensen bij een uitvaart, zijn er nog meer maatregelen geadviseerd door de Branchevereniging BGNU. Zo geldt er voor condoleancebijeenkomsten ook een maximum van 30 mensen. Verder wordt geadviseerd dat aanwezigen bij een uitvaart minimaal 1,5 meter afstand van elkaar houden en er mogen geen handen geschud worden. Ook moet de uitvaart vanaf vandaag, 16 maart, telefonisch met de uitvaartbegeleider besproken worden.

Waardevolle invulling van afscheid

Voor Stefan betekent dit op een andere manier dan normaal zijn werk doen. “Samen zullen we blijven zoeken naar een zo mooi en waardevol mogelijke invulling van het afscheid. Dat is op dit moment dus alleen mogelijk in een beperkte familie en vriendenkring van maximaal dertig personen.”

Stefan denkt aan oplossingen als het livestreamen van de afscheidsceremonie, zodat andere familieleden en belangstellenden vanuit huis de ceremonie kunnen volgen. Ook het inzetten van een afscheidsfotograaf/-videograaf, zodat beelden vastgelegd worden en later terug te kijken zijn is een mogelijkheid. Ook kun je denken aan het organiseren van een herdenkingsmoment met meer mensen, later als alle beperkingen voorbij zijn.

We blijven in overleg hoe we samen toch een passend en waardevol afscheid kunnen realiseren voor families

Ceremonie in de open lucht

Stefan voegt nog toe: “Bij mooi weer, en dat hebben we gelukkig deze week, kun je aan een ceremonie in de open lucht denken. Zodat nabestaanden toch aanwezig kunnen zijn en afscheid kunnen nemen, maar door de ruimte wel de mogelijkheid hebben om de aangeraden 1,5 meter afstand tussen aanwezigen te bewaren.”

Gedoseerd rouwbezoek

Volgens RIVM richtlijnen zijn zowel thuisopbaringen als opbaringen in het uitvaartcentrum beide nog mogelijk. Stefan: “Dit maakt het voor nabestaanden gelukkig nog mogelijk om een gepaste keuze te maken en tijdens deze belangrijke laatste momenten toch bij hun overleden dierbare te kunnen zijn. Het blijft per situatie bekijken hoe het beste te handelen. Het zou bijvoorbeeld wenselijk zijn als rouwbezoek heel gedoseerd binnenkomt en vertrekt, zodat zo min mogelijk mensen elkaar tegenkomen.”

Stefan heeft goed contact met de verschillende samenwerkingspartners als bijvoorbeeld crematoria, begraafplaatsen, maar ook met de rouwvervoerder. “We blijven in overleg hoe we samen toch een passend en waardevol afscheid kunnen realiseren voor families, terwijl we daarbij de richtlijnen van het RIVM en de adviezen vanuit de branchevereniging in acht blijven nemen.”

Heb je vragen of onzekerheden over afscheid nemen en corona? Mail, bel of app Stefan gerust: contact@stefanboddenberg.nl / 06 8333 4824.

Gerelateerde berichten