Uitgebreid aanbod natuurcursussen IVN Arnhem en KNNV

door admin

Met veel enthousiasme en energie heeft IVN Natuur-educatie Arnhem een scala aan interessante cursussen samengesteld voor iedereen van 14 tot tenminste 80 jaar. Een mengelmoes voor elk wat wils: de reeds bekende Groencursus Voorjaar en een cursus over je moestuin, wilde planten, insecten of de onlangs ontwikkelde over dagvlinders en een basiscursus Natuurfotografie. Het vernieuwde cursusaanbod met bijbehorende info over hoe je je kan aanmelden is te vinden op de website: www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

De eerstkomende cursus start op 28 februari met de Groencursus Voorjaar. Deze organiseert IVN Arnhem, als vanouds, in samenwerking met Nivon en KNNV Arnhem. In 9 lesavonden en 7 excursie-ochtenden passeren zeer diverse hoofdonderwerpen de revue; theorie met onderbouwend materiaal op de lesavond en op de aansluitende zaterdagochtend kan je in de praktijk snuiven tijdens excursies op verschillende locaties. De onderwerpen zijn: Het landschap aan de zuidkant van de Veluwe, Zoogdieren, Bomen, Reptielen en amfibieën, Planten, Water, Insecten, Vogels, Sprengen en landgoederen. Voor deze cursus zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Dinsdag 26 maart start de nieuwe Basiscursus Natuurfotografie, gegeven door Janneke van der Pol. Voor meer informatie; kijk op haar website Arnhemsmeiske.nl en op www.ivn.nl/afdeling/arnhem/activiteiten.

Woensdag 27 maart start onze inmiddels bekende Moestuincursus onder de bezielende leiding van Henk Boesveld, met drie cursusavonden verspreid over het voorjaar.Onderwerpen: Opstart (zaaiplan maken, voorzaaien, zaaien), Begeleiding groeiperiode (invloed van water, zon, temperatuur, onkruid, grond, bemesting, verplanten en het bijhouden van de groei met een moestuinboekje), Oogst en vooruitblik naar het komend jaar (aandacht voor bevruchting, wat kun je oogsten en wanneer, bemesting van de grond.) Als je meedoet aan de cursus is het handig om ook daadwerkelijk een moestuintje te starten,. En dat kan al op een klein stukje grond!

Oòk op woensdag 27 maart start de Wilde Plantencursus van KNNV en IVN Arnhem, met 9 lesavonden en 3 excursie-ochtenden. Een cursus voor de èchte plantenliefhebber, die in verdieping van de plantenkennis en het leren determineren leuke uitdagingen vindt. Hier leer je, met behulp van een flora, zelf de naam van wilde planten te vinden.Daarnaast komen ook onderwerpen aan bod zoals de bouw van planten, de voortplanting, de relatie met insecten en plantensystematiek. Verder is er ruimte voor bewondering  en verwondering.

Dit jaar beginnen KNNV en IVN Arnhem samen ook een nieuwe cursus. Op dinsdag 9 april start de Dagvlindercursus, die bestaat uit drie lesavonden en één excursie-middag. Onderwerpen: Kennismaking met de diverse soorten vlinders, Plaats in de vlinder­wereld en in de grotere wereld, Het leven van vlinders, Gedrag en rol in de natuur, Wetenschappelijk onderzoek bij vlinders, Belang van vlinders voor het voortbestaan van mensen en Hoe krijg je vlinders in je tuin?

Donderdag 9 mei start de Insectencursus: 4 lesavonden op donderdag en 3 excursies op zaterdagochtend. De laatste excursie is een nachtvlinderexcursie die aansluit op de laatste lesavond. Onderwerpen: Kennismaking met de diverse soorten insecten, Plaats in de insecten­wereld en in de grotere wereld, Het leven van insecten, Gedrag en rol in de natuur, Wetenschappelijk onderzoek bij insecten, Belang van insecten voor het voortbestaan van mensen en Hoe kan men insecten vangen? Donderdag 6 juni start de tweede (identieke) insectencursus.

Om alle deelnemers voldoende aandacht te kunnen geven, geldt voor alle cursussen een maximum aantal deelnemers; de eerste aanmeldingen hebben voorrang.

Hiernaast ontwikkelt IVN Arnhem doorlopend nieuwe cursussen en organiseert ze andere activiteiten. Kijk daarom regelmatig op de website: www.ivn.nl/afdeling/arnhem.

Gerelateerde berichten