Oog blijven houden voor ouderen, het groen en vooral de jeugd

Jan Rutjes: 25 jaar bestuurslid van Wijkvereniging Elderveld

door Cor de Vrieze

Interview en foto: Bas van Spankeren

In 1998 werd Jan Rutjes, tijdens de bridgecursus door Frans Kleijn (de toenmalige voorzitter van de wijkvereniging) gevraagd of hij misschien bestuurslid wilde worden van de Wijkvereniging Elderveld in de functie van secretaris. “Ik heb eigenlijk meteen ja gezegd, zonder er veel over na te denken,” vertelt Jan. Enkele jaren daarna kwam daar de functie van penningmeester bij.
En zo is Jan; praktisch ingesteld, mét een groot vrijwilligershart. “Opgegroeid in de cijfertjes en met veel liefde voor taal,” is het logisch dat je als secretaris en/of penningmeester bij veel organisaties “een steentje mag bijdragen en anderen mag helpen”. En die “steentjes” bleven niet onopgemerkt, want in 2018 werd Jan door de burgemeester van Arnhem koninklijk onderscheiden met een lintje voor zijn inzet bij diverse organisaties. “Een onverwachts grote eer,” volgens Jan.

Gepaste trots
Inmiddels is Jan dus alweer 25 jaar bestuurslid bij de wijkvereniging en die tijd ging snel want in het bestuur van de wijkvereniging is het makkelijk besturen. “Er zijn korte lijntjes, als het nodig is kunnen we elkaar snel bereiken.” Het bestuur, dat naast Jan, nog bestaat uit Willem Zwijnen en Ria Huls, houdt gelukkig niet van onnodig veel vergaderen. “We besteden onze tijd liever aan de vereniging.”
Samen met alle vrijwilligers is er de laatste 25 jaar veel bereikt: ”Ik ben bijvoorbeeld echt trots op onze cursusactiviteiten in onze wijk, onder de bekwame leiding van Ria Huls, en op ons wijkblad Elderveld Nieuws onder redactie van Cor de Vrieze.” De cursussen vervullen een grote behoefte in de wijk. “Samen kleding maken en bijvoorbeeld aan yoga of conditiegym doen, is niet alleen leuk en nuttig, maar mensen zien elkaar naast de cursus ook weer in het winkelcentrum of op de koffie en dat verbindt de wijk!”
“En ons wijkblad Elderveld Nieuws bereikt alle adressen in Elderveld waar we mogen bezorgen, zowel van leden als niet-leden, in een oplage van maar liefst 4.000 exemplaren.” Aan dit wijkblad levert Jan ook nog een persoonlijke bijdrage: “Ik maak de puzzelrubriek ‘Puzzelderveld’ en dat is voor mij een leuke, ontspannende bezigheid.” Sinds een aantal jaren levert Jan ook zelf de prijs bij de winnaars af: “Je hoort dan ook het enthousiasme waarmee mensen hem maken en dat is heel leuk.”

Toekomst?
“Zolang mijn gezondheid het toelaat ga ik graag door” zegt Jan. Maar hij hoopt dat er binnenkort wel nieuwe vrijwilligers komen die bestuurstaken zouden willen overnemen. En die taak is vaak minder belastend dan veel mensen denken want: “Met wat kennis van zaken kun je de administratieve taken binnen enkele uren per maand wel behartigen,” legt Jan uit. “Als je dan met die inzichten in de cijfers de vereniging weer verder kunt helpen is dat helemaal mooi.”
Het belangrijkste is volgens Jan dat de wijkvereniging steeds probeert om (waar mogelijk) samen met andere organisaties in te spelen op de behoeften en veranderingen in de wijk. “We willen oog blijven houden voor de ouderen, voor het groen, maar vooral ook voor de jeugd, zodat het fijn wonen blijft in Elderveld!”

Wil jij ook een bijdrage leveren aan de Wijkvereniging? Meld je dan aan om samen te kijken wat je zou kunnen doen. De Wijkvereniging helpt je graag bij het ontdekken waar je goed in bent! Bel 026 3810798 of mail wijkver.elderveld@hetnet.nl

Gerelateerde berichten