Nieuw boek Arnhemse Limes in Historische Herberg

Beeldbepalende architecten, 45 jaar Roermondspleinbrug

door admin

Limesdeskundige Paul van der Heijden presenteert in de Historische Herberg van vrijdag 11 november zijn nieuwste boek Castellum Meinerswijk. Werelderfgoed in de Arnhemse uiterwaarden. De uitgave verschijnt als 38e deel in de Monuscriptreeks. In zijn voordracht zal de auteur ingaan hoe de Romeinen vorm gaven aan de grens (limes) bij Arnhem. Bijzondere aandacht krijgt daarbij de functie en betekenis van het castellum in Meinerswijk. Het eerste exemplaar van het boek zal vervolgens worden aangeboden aan wethouder Bob Roelofs.

De architecten en aannemers Mulder en Van Wessem stonden aan het begin van de vorige eeuw aan het hoofd van één van de grootste bouwbedrijven van Arnhem. Stedenbouwkundige Ad Habets laat zien welke bekende en minder bekende gebouwen van hun tekentafels kwamen. Zoals een groots kasteelachtig landhuis op de heide bij Hoenderloo. De eigenaar was een ‘bekende’, in sommige ogen ‘beruchte’, Arnhemmer.

In december is het 45 jaar geleden dat de Roermondpleinbrug/Mandelabrug in gebruik werd genomen. Dat gebeurde na jarenlange discussie over de locatie, de vormgeving en de bouw van de brug. Waterstaatkundige Ton Burgers belicht de achtergronden van de bouw en Andries Oldenhof geeft een korte toelichting bij door hem in 1977 gemaakte foto’s.

De Historische Herberg is op vrijdag 11 november, van 18.00 tot 20.00 uur in de Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a. De toegang is gratis en er is gelegenheid voor alle bezoekers om een korte historische mededeling te doen of een vraag te stellen.

Gerelateerde berichten