Niet genoeg te eten?

De Voedselbank kan dan aanvullen

door Cor de Vrieze

Interview en fotografie: Bas van Spankeren 

 Als bewoners uit onze wijk in aanmerking komen voor hulp van de voedselbank dan kunnen ze terecht bij de “winkel” op de Overmaat. “Elke dag verwelkomen we hier ongeveer 60 tot 65 huishoudens,” vertelt de coördinator van de Voedselbank Arnhem Zuid, Arlène Berends. Om ons heen zijn de vrijwilligers net klaar met de koffiepauze en druk in de weer met het vullen van de schappen. Er wordt gelachen en er klinkt muziek, maar iedereen is bezig want de winkel moet straks klaar zijn voor de komst van de eerste klanten. Arlène legt uit: ”Bij ons zijn huishoudens in drie categorieën onderverdeeld in klein, middel, en groot. De diversiteit van deze huishoudens is voor ons belangrijk om te weten. We noemen het dan wel huishoudens, maar eigenlijk gaat het om de monden die we voeden. En soms zijn dat er meer dan je op het eerste gezicht zou verwachten. 

 De Voedselbank, veel meer dan alleen een opslagplaats voor voedsel, is helaas ook voor veel bewoners uit Elderveld een noodzaak geworden. Maar er is ook oog voor de mens achter die noodzaak. “Bij ons geldt het motto ‘geen pakket zonder traject,'” benadrukt Arlène. “We willen niet alleen voedsel verstrekken, maar ook is het belangrijk dat mensen uit de armoedespiraal komen.  

Verwijzing door hulpverleners
Arlène geeft aan: “Wat veel mensen misschien niet weten, is dat toegang krijgen tot de Voedselbank niet zo eenvoudig is als aankloppen en om hulp vragen. Je moet worden doorverwezen via hulpverleningsinstanties, zoals bewindvoerders, maatschappelijk werkers of bijvoorbeeld de huisarts. Gelukkig is alle informatie daarvoor makkelijk te vinden op onze website. We willen uiteraard dat mensen weten wanneer ze recht hebben op onze hulp. En dan ook komen!”

 Voedselpakket is een aanvulling
“Voedsel is natuurlijk een eerste levensbehoefte,” vertelt Arlène “Maar vandaag de dag is het ook een aanzienlijke kostenpost voor huishoudens. We willen die last graag verlichten.”De balans tussen noodzaak en keuze is een interessant aspect van het werk van de Voedselbank. De coördinator legt uit: “De Voedselbank is ontstaan vanuit het idee om mensen te voorzien in hun basisbehoefte aan voeding. We zeggen duidelijk dat we een aanvulling zijn, geen vervanging voor reguliere boodschappen. We kunnen niet garanderen dat mensen uitsluitend van ons voedsel kunnen leven, omdat we afhankelijk zijn van donaties.” Donaties kunnen variëren, wat soms leidt tot verrassingen in het voedselaanbod. “We zijn helemaal afhankelijk van donaties,” benadrukt ze. “Er zijn tijden waarin we overvloed hebben, zoals veel eieren, en tijden waarin we minder hebben. Het is onvoorspelbaar, en dat maakt ons werk uitdagend, het organiseren van een goed aanbod is soms net een puzzel.”

Doneren
Particulieren, bedrijven en organisaties kunnen op allerlei manieren doneren en bijdragen aan de Voedselbank. Dat kan door vrijwilligerswerk te doen, door financiële giften of het doneren van materiaal. Maar de bekendste manier is natuurlijk het doneren van voedsel. Veel mensen kennen wel de acties bij supermarkten die vaak door de managers zelf worden aangevraagd. “Wij zijn er  dan graag met vrijwilligers bij om uitleg te geven en aan te geven welke producten we het beste kunnen gebruiken.” Maar ook kleine (lokale) ondernemers kunnen veel betekenen. “Zo doneert bijvoorbeeld de Gebakskraam van J.P. van Reken en zonen uit Elderveld elk jaar weer heel veel heerlijke oliebollen,” geeft Arlène aan.  

Klanten kunnen kiezen
Wat de Voedselbank in Arnhem-Zuid uniek maakt, is de mogelijkheid voor klanten om, binnen het aanbod, zelf te kiezen wat er in hun voedselpakket zit. “We willen onze klanten de vrijheid van keuze bieden, binnen de grenzen die we hebben,” zegt de Arlène. “Dus als je liever rijstcrackers hebt dan ontbijtkoek, kun je die keuze nu maken. Het assortiment is misschien niet zo uitgebreid als in een supermarkt, maar we doen ons uiterste best om variatie te bieden en verspilling te minimaliseren.”  De vestiging op de Overmaat ziet er inderdaad uit als een gezellige buurtsuper. Compleet met winkelwagentjes, een versafdeling en koelingen. ”Het idee verspreidt zich nu en wordt steeds vaker overgenomen door andere voedselbanken. Onze flexibiliteit is een sterke punt.” 

Zelfstandig winkelen
De Voedselbank Arnhem Zuid is continue in beweging en blijft zich aanpassen aan de behoeften van de gemeenschap. Een recente verandering is de overgang van begeleid winkelen naar zelfstandig winkelen. Die verandering is bedoeld om klanten meer onafhankelijkheid en keuzevrijheid te bieden. “Klanten kunnen nu vrij rondlopen en aan het eind van hun route de producten laten aftekenen” legt Arlène uit. We spelen ook in op dieetwensen door vooraf allergieën te verzamelen en deze te delen,” legt ze uit. We hebben helaas geen specifieke vakken voor bijvoorbeeld koolhydraatarme of veganistische producten. Maar we proberen onze klanten wel opties te bieden en met ze mee te denken, binnen de grenzen van wat we ontvangen.” 

Iedereen verdient respect
Ze legt uit dat het belangrijk is dat klanten zich gezien voelen, maar zich ook houden aan de afspraken, omdat ze allemaal op dezelfde manier worden behandeld. Het respect dat ze geven, verwachten ze ook terug. Dit zorgt voor een eerlijke en respectvolle relatie tussen de Voedselbank en haar klanten. Als coördinator benadrukt ze de centrale rol die de klant speelt in hun benadering. Voor haar zijn klanten van de Voedselbank net zo belangrijk als betalende klanten. “We leveren een dienst. Ik bekijk de klant niet als zielig. Iedereen verdient respect, of ze nu wel of niet kunnen betalen. Het gaat om gelijkwaardigheid.” 

Help elkaar een handje
Het leven kan grillig zijn. En armoede kan mensen echt “overvallen”. Dit is iets wat Arlène als coördinator maar al te vaak ziet.n van de belangrijkste lessen die ze heeft geleerd, is “dat er maar weinig hoeft te gebeuren en ook ik sta aan de andere kant van die tafel. Dat ik een auto en een fijn huis heb is geen verdienste van mezelf. Het is ook geluk hebben in het leven,” vertelt ze oprecht. Ze pleit voor een gevoel van collectieve verantwoordelijkheid voor degenen die pech hebben. Een zzp’er die ziek wordt en niet goed verzekerd blijkt. Een echtpaar dat gaat scheiden en veel hogere lasten krijgt. “Help elkaar een handje waar het kan.” Ze pleit ook voor goede ondersteuning vanuit organisaties om te voorkomen dat mensen tijdelijk in armoede terechtkomen. “Overheden, verzekeringsmaatschappijen, ziektekostenverzekeringen, zorg ervoor dat mensen die net even buiten de boot vallen, om wat voor reden dan ook, onmiddellijk geholpen worden,” benadrukt ze. Door oog te hebben, en te houden voor elkaar kunnen we structurele armoede en de gevolgen ervan terugdringen. En daarin vervult de Voedselbank Arnhem Zuid met haar vele betrokken vrijwilligers en donateurs een onmisbare rol.  

 Wil je de voedselbank steunen?
Kijk op: voedselbankarnhem.nl > Steun ons

Heb je niet genoeg te eten?
Kijk op: voedselbankarnhem.nl > Voedselpakket > Informatie voor onze klanten 

 

 

 

Gerelateerde berichten