Mascha Halberstadt, Arash Fakhim en Collectief KOPPiG genomineerd voor Cultuurprijs Arnhem

Iedereen welkom bij de feestelijke uitreiking in Luxor Live op 27 januari om 23.00 uur

door admin

De genomineerden van de Cultuurprijs Arnhem zijn bekend: Mascha Halberstadt, Arash Fakhim en Collectief KOPPiG maken kans op deze stimuleringsprijs van de gemeente Arnhem. De jury van de Cultuurprijs Arnhem, bestaande uit Stefan Rebergen (Luxor Live), Inge Pollet (Plaatsmaken) en Mirte Engelhard (modeontwerper en laureaat Cultuurprijs Arnhem), roemt de genomineerden omdat zij ieder vanuit hun discipline met veel zeggingskracht werken; zij stimuleren het culturele veld in Arnhem, maar ook daarbuiten.

Mascha Halberstadt (1973) studeerde Vrije Kunst aan ArtEZ in Arnhem en woont hier nog steeds. Op de academie begon ze al met het maken van stop motion films, een zeer tijdrovende manier van filmen waarin frame voor frame – bijvoorbeeld kleipoppetjes – wordt opgenomen zodat een vloeiende beweging ontstaat. Mascha werkt al jarenlang voor nationale televisie, maar ook maakte ze een videoclip in opdracht van punkband The Prodigy. Zij brak vorig jaar door met haar stop motion film Knor, waarin de vriendschap tussen een meisje en een varkentje centraal staat. De opa van het meisje heeft plannen om het varkentje in de worst te stoppen. Of dat gaat lukken? De film Knor werd bekroond met drie Gouden Kalveren in 2022. Hiermee stond Mascha uitgebreid in de spotlights en werd ze in één klap een beroemde Arnhemmer. Reden genoeg om haar te nomineren voor de Cultuurprijs Arnhem.

Arash Fakhim (1987) werd geboren in Iran en kwam op vijfjarige leeftijd naar Nederland. Hij groeide op in Arnhem en studeerde aan ArtEZ. Zijn werk ontstaat vanuit een speelse belangstelling voor hoe materialen zich gedragen, en welke actie zij kunnen veroorzaken. Hij is een meester in het samenstellen van werken uit materiaal dat ons dagelijks omringt, maar waar we geen oog voor hebben. Door bijvoorbeeld plastic zakken samen te persen ontstaan schilderachtige werken die zowel verwijzen naar het proces als laten zien dat je van alledaags restmateriaal iets nieuws en bijzonders kunt maken. Hij toont zijn werk in installaties. De kleur blauw is alomtegenwoordig. In 2023 verrijst een beeld in de openbare ruimte van Schuytgraaf. De energie waarmee Arash zijn nog jonge beroepspraktijk vormgeeft en op speelse wijze zijn open blik op de hedendaagse samenleving toont is reden hem te nomineren.

Collectief KOPPiG is een collectief waar kunstenaars, sociaal werkers en leerkrachten vanuit hun beroepspraktijk samenwerken. Presikhaaf is hun thuisbasis, maar zij werken vanuit iedere wijk, school of festival die wel wat KOPPiG kan gebruiken. Ze bedenken creatieve projecten op maat, die kunnen bestaan uit beeldende kunst, dans of evenementjes in de wijk als ruilmarkten, ballenbakken en voorstellingen met de lokale jeugd. Met hun werkwijze zorgt KOPPiG voor verbinding op veel niveaus, in de wijken, tussen kinderen maar ook halen ze op lichtvoetige wijze de drempels weg tussen kunst en publiek. Daarom zijn ze genomineerd voor de Cultuurprijs Arnhem.

Uitreiking van Cultuurprijs Arnhem tijdens een feestelijk programma
Iedereen is welkom bij de uitreiking van de Cultuurprijs Arnhem. Dit gebeurt tijdens een feestelijk en gevarieerd programma dat om 23.00 uur start in Luxor Live. Er is een film te zien van Jongeren Sperwer x Kingsta en er zijn optredens van KIMONO (winnaar Cultuurprijs Arnhem 2022), Vincenzo Turiano (Introdans) en Vincent Bijlo. Na de uitreiking van de Cultuurprijs danst het publiek samen de nacht in op de lekkerste tunes van de leukste Arnhemse dj’s en feestcollectieven. In de bovenzaal zijn er spannende elektronische liveacts van ZOOK en REEH! Als kers op de taart wordt de kelder van Luxor Live – op de aanstekelijke tracks uit de zero’s tot aan de 10’s – omgetoverd tot de grote Y2K Ballenbak flashback party.

Programma Uitnacht Arnhem staat online
De Uitnacht Arnhem vindt plaats op vrijdag 27 januari 2023 van 16.00-05.00 uur. Iedereen kan de cultuur die Arnhem rijk is meemaken en er is voor elk wat wils: van kinderprogramma tot urban, klassieke muziek, dans, snoeiharde bands, gevoelig spoken word, prachtige films, beeldende kunst, singer-songwriters en nog veel meer. Het programma van Uitnacht Arnhem ‘reist’ in drie tijdsblokken door de stad: in zogenaamde festivalbubbels concentreren de voorstellingen en acts zich vanaf 16.00 uur in Klarendal, vanaf 18.00 uur in de omgeving van Musis en vervolgens om 20.00 uur vanaf Walburgis tot en met Rozet. Tot slot zijn er eindfeesten in Luxor Live en Willemeen. Het volledige programma is te zien op www.uitnacht.com.

Cultuurprijs Arnhem | De gemeente Arnhem is initiatiefnemer van de Cultuurprijs Arnhem en gaf de opdracht aan Uitnacht Arnhem om deze stimuleringsprijs jaarlijks uit te reiken. De laureaten: zijn talentvolle makers, organisatoren of initiatieven die (nog) geen structureel gefinancierde verbintenis hebben; leveren een bijzondere en/of vernieuwende bijdrage aan het culturele landschap van Arnhem; versterken en geven betekenis aan het culturele imago van Arnhem. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €5.000. Eerdere winnaars zijn KIMONO, Mirte Engelhard, Arnhemse Meisjes, Louise te Poele, MAISON the FAUX, Donnerwetter, Code Rood/Motel Spatie en Facing Pages.

Uitnacht Arnhem | Uitnacht Arnhem is een initiatief van Cultuur Netwerk Arnhem waarvan de grootste culturele instellingen van de stad lid zijn. De speciaal opgerichte stichting Culturele Evenementen Arnhem organiseert het evenement. Uitnacht Arnhem komt tot stand door bijdragen van de deelnemende kunstenaars, organisaties, instellingen én Gemeente Arnhem. Daarnaast ontvangt Uitnacht Arnhem steun van onder andere Platform Binnenstad Arnhem, De Kempenaer Advocaten, Ondernemersfonds en Vrienden van theater.

Gerelateerde berichten