Koninklijke onderscheiding voor wijkbewoner Johan Wolthuis

door admin

Johan Wolthuis is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau! Hij is een van de zestien Arnhemmers die deze koninklijke onderscheiding op 26 april jl. ontving uit handen van burgemeester Ahmed Marcouch. Johan kreeg dit lintje onder meer vanwege zijn inzet voor vluchtelingen en zijn werk voor de Stichting Jansbeek Boven Water. In deze bijdrage een verslag van een interview dat Hans Kuhlemeier van wijkkrant Elderveld Nieuws had met de trotse gelukkige.

Wie is Johan Wolthuis?

Johan is een zogenoemd oorlogskind, geboren april 1940 in Arnhem. Toen de stad in 1944 ontruimd werd, vluchtten zijn ouders met hem naar Groningen. Een moeizame reis van vier maanden! In 1945 keerden zijn ouders terug naar Arnhem, maar Johan bleef nog geruime tijd in Groningen bij zijn oom en tante. Vader was elektricien. In de Jansstraat hadden zijn ouders een winkel in lampenkappen en verlichting. Toen het toerisme na de oorlog op gang kwam, werd deze winkel omgebouwd tot een souvenirwinkel. In 1965 nam Johan de winkel over waar hij later alleen speelgoed verkocht, onder de naam Speelgoedland. Toen het eind jaren tachtig met de economie bergafwaarts ging, verdiende hij zijn brood onder meer als auteur voor tijdschriften zoals Cinema Technology in Londen.

Hoe verliep de dag dat je de onderscheiding kreeg?

Johan en zijn vriendin Hanneke zouden die dag naar Wageningen gaan om op de kleinkinderen te passen. Een paar dagen ervoor had zijn dochter hem een mailtje gestuurd met de mededeling dat het oppassen niet doorging. Met als smoes dat het gezin was uitgenodigd voor een familiefeest georganiseerd door de werkgever van haar man.

Op ochtend van de uitreiking werd Johan tot zijn grote verbazing al om half acht ruw door de wekker gewekt. “Wat is dat nou weer voor een onzin”, mopperde Johan, “Waarom moet ik zo vroeg op? Ik kon toch uitslapen?” De wekker had zijn vriendin Hanneke natuurlijk gezet om de afspraak met de burgemeester niet te missen. Die afspraak was om 8.55 uur bij de bushalte aan de Bussumstraat.

Na het ontbijt haalde Hanneke Johan over om een eindje te wandelen. Ze vroeg hem nette kleren aan te trekken, maar daar zag Johan de noodzaak niet zo van in. Toen zij de Bussumstraat bereikten, kwam daar even later een grappig autootje aanrijden van de gemeente met thee en koffie. Er bevonden zich daar al meer mensen, maar die kende Johan geen van allen. Even later arriveerde een museumtrolleybus. Johan: “Ik kreeg pas een vaag vermoeden toen onze burgemeester uitstapte en een schildersezel met een groot portret van Koning Willem Alexander tentoonstelde. Hij hield een fijne toespraak waar ik erg van heb genoten. Vooral toen hij verkondigde dat “Arnhemmers nu dankzij uw passie en toewijding kunnen genieten van de Jansbeek in de zuidelijke binnenstad.”

Ook na de uitreiking kende de dag een hectisch verloop. De eerste bezoekers kwamen al om kwart voor tien opdagen en werden in de tuin opgevangen (uiteraard met inachtneming van de coronaregels). De hele dag regende het telefoontjes, mailtjes en bloemen. En pas even vóór tienen in de avond vertrokken de laatste bezoekers.

Vluchtelingenwerk

Gevraagd naar waar hij met de meeste voldoening op terugkijkt, noemt Johan zijn werkzaamheden als vrijwilliger voor Stichting Vluchtelingenwerk. Sinds april 2016 is hij intensief betrokken bij het Asielzoekerscentrum (AZC) in Elden. Daarvoor organiseerde hij rommelmarkten ten bate van vluchtelingen. Samen met een vriend was hij medeverantwoordelijk voor de inrichting van het winkeltje voor vluchtelingen in Elden. Daar kunnen vluchtelingen tegen een zacht prijsje nuttige spullen kopen.

Het meest trots is Johan op de keer dat hij de uitzetting van een Russisch vluchtelingengezin ter nauwer nood wist te voorkomen. Vanwege een uiterst gewelddadige familievete waren de ouders met hun twee kinderen naar Nederland gevlucht. Een van de kinderen was zwaar gehandicapt en had vrijwel continu intensieve zorg nodig. Johan begeleidde de jongen tijdens zijn langdurige behandelingen in het Radboudziekenhuis. In september 2018 kwam de jongen te overlijden en werd begraven op Moscowa. Nu de jongen geen zorg meer nodig had, verviel de noodzaak om in Nederland te blijven, aldus de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dus verordonneerde de Dienst Terugkeer en Vertrek de terugkeer van het gezin naar Rusland. De kist met het lijk van hun gehandicapte zoon moesten ze dan maar met het vliegtuig mee naar Rusland nemen… Maar dat was buiten Johan gerekend! Hij had al een dik dossier aangelegd en klom meteen in de pen. En activeerde al zijn contacten, samen met Lisette Massink van Vluchtelingenwerk Oost Nederland. Uiteindelijk kregen zij met veel pijn en moeite voor elkaar dat het gezin een permanente verblijfsvergunning heeft gekregen! Nog steeds heeft hij wekelijks contact met het gezin.

Stichting Jansbeek Boven Water

Johan stond aan de wieg van de Stichting Jansbeek boven Water samen met de onlangs overleden Folkert Rotshuizen. Het is grotendeels aan hun inzet te danken dat de Jansbeek na 156 jaar weer door het centrum van Arnhem stroomt. Nog liever dan een lintje zou Johan hebben gezien dat de beek nog verder boven de grond zou stromen. Daarbij doelt hij op het Gele Rijdersplein waar de beek nu nog aangelegd moet worden. Het overleg hierover met de wethouder Bob Roelofs op 4 mei jl. had helaas een negatief resultaat: de gemeente heeft er het geld niet voor. Maar wat niet is, kan nog komen? Johan zal er weer zijn uiterste best voor doen.

Waar heeft Johan zijn onderscheiding nog meer aan te danken?

Johan zet zich sinds jaar en dag in voor het behoud van de 70mm film. Dat stukje cultureel erfgoed mag volgens hem niet verloren gaan. Daartoe richtte hij in 1989 een club op: The International 70mm Association. Ook schreef hij vele artikelen voor Nederlandse en Engelstalige tijdschriften.

In eigen beheer heeft hij vier publicaties uitgegeven over de geschiedenis van de 70mm film. Hij draagt ertoe bij dat klassieke films zoals Lawrence of Arabia, Cleopatra en The Sound of Music op 70 mm beschikbaar blijven en in die vorm aan publiek vertoond worden. Er zijn drie bioscopen in Nederland die nog 70mm projectie apparatuur hebben.

Tot slot is Johan al jarenlang bestuurslid van de Vereniging Stadsschoon Arnhem. Sinds kort zet deze vereniging zich in voor het behoud van de in verval geraakte villa bij de Bonifatiuskerk in Elden. Het huis staat nu nog in de steigers en zou een grondige opknapbeurt goed kunnen gebruiken. Johan zal met de andere bestuursleden weer zijn beste beentje voorzetten.

Gerelateerde berichten