Kleintjes worden spelenderwijs voorbereid op peuteropvang

De Speelmorgen in Elderveld

door Cor de Vrieze

Op zoek naar wat er in onze wijk Elderveld te doen is voor de jeugd, ontdekte de redactie De Speelmorgen voor kinderen tussen de 10 maanden en 2 jaar. De Speelmorgen is een leuke en gezellige plek om de kleintjes spelenderwijs voor te bereiden op de peuteropvang. Daar kunnen ze dan vanaf hun 2e jaar naar toe. 

 Sanna van Noort, bij Rijnstad de coördinator van de Speelmorgens, vertelt dat in november 2022 de Speelmorgen onderdak heeft gevonden in onze wijk bij Integraal Kindcentrum De Klimboom aan het Breezandpad 5. 
Door de kleintjes met hun ouders samen te brengen wordt de ontwikkeling van het jonge kind gestimuleerd en wordt de doorstroom naar de peuteropvang op speelse wijze bevordert. Tijdens een Speelmorgen leren de kinderen samen te spelen en deel te nemen aan activiteiten, zoals knutselen, zingen, fruit eten en speelgoed ontdekken. Op deze manier worden de kinderen op verschillende gebieden gestimuleerd en geprikkeld. Daarnaast wordt de taalontwikkeling bevorderd door de activiteiten talig in te richten, voor te lezen en te zingen. Ook de motorische ontwikkeling komt aan de orde waarbij er aandacht wordt besteed aan de fijne en grove motoriek. En voor de ouders is De Speelmorgen een ongedwongen gelegenheid om andere ouders te ontmoeten met kinderen in dezelfde leeftijd en ervaringen uit te wisselen.  

Gezellige en leuke plek 
De Speelmorgen is een heel gezellige locatie, met voldoende leuk speelgoed voor de kleintjes om mee te spelen. Ouders komen bij deze Speelmorgen terecht via verschillende wegen, o.a. via familie, een poster en het consultatiebureau. 
Ouders geven aan te verwachten dat hun kindjes leuk leren spelen, contact hebben met andere kindjes en dat dat een voorsprong is voor de peuteropvang. 
Ze vinden het een gezellige en heel leuke plek om een ochtend in de week samen met hun kindje te zijn. Kinderen ontwikkelen zich ook op de Speelmorgen. Sommige zien groot verschil: ‘Ze maakt meer contact met kinderen en ze is vrijer’. Als slagroom op de taart wordt de begeleiding ook als leuk, sociaal en gezellig ervaren. Wat wil je nog meer?  
En wat is nou het allerleukste tijdens zo’n ochtend? Het is eigenlijk heel simpel: fruit eten en lekker rustig de tijd nemen om vrij te spelen. 
De begeleiding is in handen van twee vrijwilligers: Liliana en Nicole. 

Begeleidster Liliana vertelt: 
Ik ben nu twee jaar werkzaam bij Speelmorgen. Ik ben begonnen in Schuytgraaf, maar toen we in Elderveld van start gingen, kon ik gelijk hier beginnen. Handig voor mij, want ik kom zelf ook uit Elderveld.  
De Speelmorgen is een leuke activiteit voor moeder en kind en ik help daar met alle plezier aan mee. Bij binnenkomst beginnen we onze ochtend in met koffie en thee voor de ouders. De kleintjes kunnen lekker spelen en de mama’s kunnen hun koffie en thee drinken en kletsen met andere moeders. Hier nemen we 30 minuten de tijd voor.  
Dan zingen we opruimliedjes en wordt alles opgeruimd en wordt er vervolgens elke week een boek naar keuze voorgelezen. Daarna gaan we handen wassen en aan tafel en kunnen kinderen hun eigen meegebracht fruit opeten. Na het eten is er ruimte om gezamenlijk te knutselen en na het knutselen lekker rondrennen in de gymzaal. Een actieve ochtend dus met veel te zien en te doen voor kleintjes.  
Wat ik het leukst vind aan de Speelmorgen is de blije gezichten van moeder en kind. Echt heel erg leuk om daaraan bij te dragen. 

Begeleidster Nicole: 
Ik werk sinds eind maart 2023 bij de Speelmorgen in Elderveld. Zelf woon ik hier niet, maar ben bekend in Elderveld, want ik ben hier in de buurt opgegroeid.  
Rond kwart over 9 komen de ouders en dan kunnen de kindjes tot uiterlijk 10 uur vrij spelen. Daarna gaan we een boekje lezen en fruit eten. Meestal gaan we daarna naar de gymzaal; de kindjes worden daar zo blij van!   
Ik vind het leuk om de ouders in contact met elkaar en ons als begeleiders te zien. Ik heb zelf geen kinderen maar ik kan mij voorstellen dat het soms best pittig kan zijn om een kindje op te voeden. Ik ben blij dat ik daarom kan bijdragen aan in ieder geval één ochtend in de week waar de mama’s hopelijk wat kunnen ontspannen.  

Wil je ook met je kindje de Speelmorgen bezoeken? Meld je dan aan.
De eerste keer meedoen is gratis. 
 
De Speelmorgen 
IKC De Klimboom  
Breezandpad 5  
6843 JM Arnhem  
Elke maandag 9.15 – 11.15 uur 
Kosten: slechts € 1,= per keer 
Aanmelding:  
T: 06 45 05 50 60 of  
E: speelmorgen@rijnstad.nl 
W: rijnstad.nl/dienst/speelmorgen 

Gerelateerde berichten