Humanitas afdeling Arnhem; 75 jaar hulp ‘van Mens tot Mens’

door admin

De Arnhemse afdeling van Humanitas bestaat deze maand precies 75 jaar. De vrijwilligersorganisatie had haar jubileum graag groots gevierd, maar vanwege de strenge coronamaatregelen zijn alle geplande feestelijkheden tot nader order uitgesteld. Het werk gaat ondertussen wél gewoon door.

Direct na de bevrijding van Nederland in mei 1945 wordt in Amsterdam de ‘Stichting voor Maatschappelijk werk op Humanistische grondslag’ (kortweg ‘Humanitas’) opgericht. Enkele maanden later, in september van dat jaar, gaat de Arnhemse afdeling officieel van start en is daarmee de eerste afdeling van Humanitas in de provincie Gelderland.

Na de Tweede Wereldoorlog is er veel armoede en ellende in ons land. Gelovigen kunnen bij hun kerk terecht voor hulp, maar voor ‘buitenkerkelijken’ is er niets. Humanitas brengt daar verandering in door mensen die niet aan een kerk verbonden zijn hulp te bieden op het gebied van maatschappelijke zorg, kinderbescherming, reclassering en gezinsverzorging.

Driekwart eeuw later staan de vrijwilligers van Humanitas nog altijd klaar om mensen te helpen die het in hun eentje even niet redden. Of het nu gaat om een steuntje in de rug bij eenzaamheid of verlies, begeleiding bij een omgangsregeling na scheiding of om hulp bij de thuisadministratie en bij financiële vragen; de Arnhemse vrijwilligers van Humanitas bieden een luisterend oor en praktische ondersteuning vanuit het motto ‘van Mens tot Mens’, ongeacht geloof of achtergrond.

Hoewel deelnemers en vrijwilligers elkaar door de huidige coronacrisis niet altijd in levende lijve kunnen ontmoeten, gaat het werk zoveel mogelijk door. De vrijwilligers hebben inventieve oplossingen gevonden om met hun deelnemers in contact te blijven, bijvoorbeeld via beeldbellen. Wilt u meer weten over de dienstverlening van Humanitas Arnhem, bel dan 06-48771043 of mail naar rijn-ijssel@humanitas.nl

Gerelateerde berichten