Grafzerken in de Eusebiuskerk in de Historische Herberg

vrijdag 21 februari van 17.00 tot 19.00 uur in Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek

door Linda

In de Eusebiuskerk werden in de loop der eeuwen honderden mensen begraven. Veel laatste rustplaatsen werden afgedekt met fraaie grafzerken. Pauline Zwetheul en Wim Vermei brengen op een website de nog bestaande grafzerken in kaart. Zij vertellen welk inzicht dit oplevert in grafrituelen en in het leven en de dood van veelal vooraanstaande Arnhemmers.

Petra Links is nu een jaar directeur van het Gelders Archief. In interviewvorm kijkt ze terug  op dit eerste jaar en naar haar plannen voor de komende jaren. Voor welke uitdagingen staat het Gelders Archief en hoe kan het archief het Arnhemse verleden in de toekomst die plek geven die het verdient? Daarbij licht ze haar favoriete Arnhemse archiefstuk toe.

Historica Ineke Inklaar beschrijft de verdere belevenissen van de 90.000 gevluchte Arnhemmers rond de jaarwisseling 1944-1945. Het merendeel verbleef op boerderijen bij Apeldoorn. Ze sliepen op de hooizolder, boven de stal, in een kippenhok, in een bakhuis. Of – als ze geluk hadden – met het hele (vaak grote) gezin op strozakken in een achterkamer.

Sommigen werden hartelijk ontvangen en kregen er familie bij. Maar vaker leidde dat noodgedwongen samenzijn tot ruzie tussen gastgezin en evacués. Gevolg was dat sommige Arnhemmers soms wel tien keer moesten verkassen.

Als altijd zal Egbert Bouwhuis in zijn historische column ingaan een bijzondere historische kwestie.

De Historische Herberg is gratis te bezoeken op vrijdag 21 februari van 17.00 tot 19.00 uur in Bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek, Zijpendaalseweg 24a. Voor de bezoekers is er ruimte om ‘op de zeepkist’ een historische mededeling te doen of een vraag te stellen.

Bronvermelding foto:
Gravenplan Eusebiuskerk, 1757
Willem ten Haegh, Gravenplan van de Grote of St. Eusebiuskerk te Arnhem, 1757. Foto Jan van Dalen.

Gerelateerde berichten