Elke dag zwerfafval opruimen?

door admin

Geschreven door Cor de Vrieze

Eens in de zoveel tijd vindt er een opruimactie zwerfafval in onze wijk plaats. Zo organiseerde afgelopen 18 september het Wijkplatform de World Cleanup Day met Elderveld Schoon in onze wijk. En een week later op 25 september organiseerde de Baptistengemeente Ontmoeting een zwerfvuilopruimactie in de wijk rond de Wassenaarweg.

Je hoopt natuurlijk dat als mensen zien dat er zwerfafval opgeruimd wordt, ze op een idee gebracht worden en ook gaan opruimen. Maar om nou elke dag met een oranje hesje en een afvalgrijper door de wijk te gaan lopen, dat zal menigeen te ver gaan.

KLEAN
Daardoor moest ik opeens denken aan KLEAN. Nee, niet CLEAN, maar echt waar: KLEAN. Een paar jaar geleden had ik een website ontdekt waar ook een mooi initiatief uit de doeken werd gedaan over het opruimen van zwerfafval. Hoe zat dat ook alweer?

Elke dag één stuk zwerfafval
De stelling van KLEAN is – en ik citeer: “Als een kwart van Nederland elke dag één stuk zwerfafval opruimt dan moet men al na drie dagen naar zwerfafval zoeken. Als een kwart van de wereldbevolking elke dag één stuk opruimt ruimen we al snel meer op dan acht miljard kilo. Dus meer dan wat er nu elk jaar in onze oceanen bijkomt.”

Wegwerphandschoenen
Hoe doe je dat nu, elke dag een stuk zwerfafval opruimen? Voor dat ene stukje afval bewapen je je toch niet met een prikstof en gaat dan door de wijk. Ik heb daar het volgende op bedacht. In een winkel een pak van die flinterdunne wegwerphandschoenen gekocht. De kosten daarvan zijn te verwaarlozen. Elke dag heb ik 1 zo’n handschoen in de jaszak. En als ik dan op pad ben, raap ik even op wat ik aan zwerfafval tegenkom. Met gemak wordt dat soms meer dan één stuks. Aan het eind van mijn wandeling gooi ik het zwerfafval in een openbare afvalbak of in mijn eigen afvalkliko.

Niet klagen
En wat betekent KLEAN nu eigenlijk? Klagen Loont Echt Absoluut Niet!

Dus: in plaats van te klagen, koop een doosje wegwerphandschoenen en doe mee. Elke dag. Of zo vaak je kunt of wilt. Daar wil ik niet zo precies in zijn.

Eén probleempje! Ik heb geen idee meer waar ik mijn wegwerphandschoenen voor een paar euro’s gekocht heb. Kan ze alleen terugvinden op een grote webshop-site voor de schandalige prijs van rond de € 15. Dus, oproepje: weet je waar je voordelig dergelijke handschoenen kunt vinden, laat het ons even weten.

Maak een selfie
En als je wil maak dan een actiefoto van jezelf en stuur die op naar de redactie van Elderveld Nieuws: wijkver.elderveld@hetnet.nl

Kunnen we in het volgende nummer een leuke pagina met actiefoto’s maken.

Kijk voor meer informatie op:

Zwerfie

Gerelateerde berichten