Regelmatig spreken we mensen die achter de Stoeterij langs het voedselbos lopen als ze de hond uitlaten, of gewoon een ommetje maken. Vaak krijgen we dan de vraag: hoe staat het ermee? We vertellen graag het laatste nieuws.
De eerste bomen zijn inmiddels geplant: voornamelijk appels, peren en pruimen. Het late najaar is een goede tijd omdat dan de ‘sapstroom’ stilvalt; de ruststand van de boom.
Grote plantgaten
Het voedselbos groeit op zware rivierklei, en er moesten flink grote plantgaten gegraven worden om de bomen de kans te geven om aan te slaan. Ieder plantgat werd gevuld met bladcompost en lavagruis, vervolgens gemengd met de opgeworpen klei, en dichtgegooid.
Bomen die tegen een stootje kunnen
We hebben gekozen voor hoogstambomen die tegen een stootje kunnen. Ook al zien ze er niet erg groot uit: hoe jonger de boom, hoe beter ze zich met deze manier van aanplanten kunnen aanpassen aan de moeilijke omstandigheden waarin ze moeten opgroeien.
Bodem verbeteren
Een verrassing is dat er, aan de kant van de poort, zwarte elzen opkomen. Samen met de wilgen zijn dat de bomen die het beste tegen natte voeten kunnen: de pioniers. Ze breken met hun wortels de zware klei open. We hebben dan ook veel elzen naar het fruitbomenstuk verhuisd om ze daar te helpen de eerste jaren de bodem te verbeteren.
Voedselbos Elderveld
W: www.voedselbos-elderveld.nl
FB: Voedselbos-Elderveld-Nieuws
E: info@voedselbos-elderveld.nl
Hans Janssen