Coronaproof reanimeren: richtlijnen weer aangescherpt

door admin

Dit bericht is overgenomen van RTL Nieuws

Door het alsmaar stijgende aantal besmettingen is de covid-19-richtlijn voor reanimeren aangescherpt. Alle slachtoffers worden nu benaderd alsof ze besmet zijn. De aanpassing is vooral gedaan ter bescherming van de hulpverleners. Eind juni werd de covid-19-richtlijn nog versoepeld, maar door de stijgende besmettingen is deze weer aangescherpt. “Inhoudelijk is niet veel veranderd met de covid-19 richtlijn van juni, behalve dat besloten is álle slachtoffers te reanimeren volgens de richtlijn”, zegt woordvoerder van de Nederlandse Reanimatie Raad Martijn Maas.

Bescherming

Dat betekent dat alle slachtoffers benaderd worden alsof ze besmet zijn, zegt hij. Eerder gaf de meldkamer ambulancezorg door welke richtlijnen gevolgd moest worden, bedoeld voor een slachtoffer die niet besmet is of mogelijk besmet is met corona. Alleen dat lukt niet meer. “Het is voor de meldkamer niet meer mogelijk een goede afweging te maken of het slachtoffer besmettelijk is.”

Reanimeren volgens de covid-19 richtlijn:

  • Geef geen mond-op-mondbeademing en beoordeel de ademhaling door alleen naar de borstkas de kijken
  • Dek de mond en neus van het slachtoffer af met een doek, kledingstuk of mondmasker
  • Geef wel borstcompressies
  • Sluit wel de AED (Automatische Externe Defibrillator) aan

De Nederlandse Reanimatie Raad heeft de volgorde van handelen volgens de covid-19-richtlijn uitgelegd. Zo weten hulpverleners wat te doen als zij volwassenen reanimeren die besmet zijn met corona.

Lees verder op RTL Nieuws >>>

Gerelateerde berichten