Stempas in de brievenbus

door admin

In de week van 29 april valt uw stempas in de brievenbus. Hiermee kunt u stemmen voor het Europees parlement. De verkiezingen zijn op donderdag 23 mei.

Nederland is 1 van de 28 lidstaten van de Europese Unie. De Nederlandse bevolking wordt vertegenwoordigd door 26 mensen in het Europees parlement. Dit zijn de mensen die we op 23 mei kunnen kiezen. In alle lidstaten wordt gestemd op kandidaten uit het eigen land. Daar komt een nieuw parlement uit dat de komende 5 jaar de Europese Commissie (regering) zal controleren.

Meenemen

De stempas moet u meenemen naar het stembureau, samen met een identiteitsbewijs. Zonder stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Als u uw stempas kwijt bent, kunt u een vervangende stempas aanvragen. Dat kan tot uiterlijk woensdag 22 mei 2019, 12.00 uur op het stadhuis bij Bureau Verkiezingen (zonder afspraak). U kunt daarna alleen stemmen met de nieuwe stempas.

Identiteitsbewijs

Om te mogen stemmen bent u 18 jaar of ouder en u heeft de Nederlandse nationaliteit. U heeft een identiteitsbewijs nodig (paspoort, identiteitskaart, verblijfsdocument of rijbewijs). U moet dit laten zien bij het stembureau. De geldigheidsdatum van uw identiteitsbewijs mag maximaal vijf jaar zijn verlopen.

Komt u uit een andere lidstaat van de Europese Unie? Lees dan meer over hoe u kunt stemmen.

Meer informatie

Contactgegevens van Bureau Verkiezingen en verdere informatie vindt u op de betreffende pagina’s over de verkiezingen.

Gerelateerde berichten