Overlast exotische plantensoorten

door admin

Invasieve exoten zijn soorten die niet van nature in Nederland voorkomen, zich snel kunnen uitbreiden en overlast kunnen veroorzaken. Invasieve soorten zijn ook in de gemeente Arnhem aanwezig.

Over de volgende invasieve exoten binnen de gemeente Arnhem kunt u hier meer informatie lezen: Japanse duizendknoop, reuzenbalsemien, reuzenberenklauw. In deze informatie staat hoe de gemeente Arnhem met deze soorten omgaat en wat u zelf kunt doen als u ze op uw eigen terrein heeft.

Reuzenbalsemien

De reuzenbalsemien kan zich sterk uitbreiden en daarbij andere inheemse plantensoorten verdringen. Oevers die begroeid zijn met reuzenbalsemien zijn gevoeliger voor erosie. Ook in de gemeente Arnhem komt deze reuzenbalsemien voor. Hij staat in het rivierengebied en groeit langs de beken in de parken. Ook in de bossen voelt hij zich thuis, hij is o.a. te vinden op de Waterberg en in park Zypendaal. Waar de plant staat verdringt hij de oorspronkelijke plantensoorten

 

Reuzenberenklauw

De reuzenberenklauw kan zich sterk uitbreiden en daarbij andere inheemse plantensoorten verdringen. De plant kan bij aanraking bij mensen ernstige brandwonden veroorzaken. Ook in de gemeente Arnhem komt deze reuzenberenklauw voor. Bij groeiplaatsen van de reuzenberenklauw waar mensen lopen of kinderen spelen, is er risico op brandwonden. Ook honden lopen risico.

 

Japanse duizendknoop

Japanse duizendknopen kunnen straten en tuinen slopen. De wortels van de plant kunnen door kieren en scheuren groeien, waardoor de duizendknoop schade kan veroorzaken aan funderingen, muren, straten en dijken.

Herken de Japanse duizendknoop
Op asperges lijkende stengels komen begin april uit de grond. De plant groeit snel uit.

Snelle groeier
De volwassen plant is goed te herkennen aan de op bamboe lijkende stengels en het schildvormige blad. De plant kan tot wel vier meter hoog worden.

Late bloeier
Witte of roze bloemen sieren de plant in augustus en september. In de winter sterft de plant af.

Gerelateerde berichten