In actie voor een plasticvrij Arnhem

door admin

Gemeente Arnhem, De Groene Vos en Rozet maken zich van 9 februari t/m 10 april sterk voor een plasticvrij Arnhem. Onder de noemer ‘Arnhem Plasticvrij?’ willen zij samen met de Arnhemse inwoners en bedrijven het probleem van de plastic soep ter discussie stellen en zoeken naar duurzame alternatieven.

In de vorige eeuw werd plastic met veel enthousiasme in gebruik genomen. Het heeft in hoog tempo veel materialen vervangen, want plastic is makkelijk in het gebruik en goedkoop. Maar plastic heeft ook veel nadelen. Zo is het lastig te recyclen en nauwelijks afbreekbaar. En dat zorgt voor problemen: jaarlijks komt ruim 6,4 miljoen ton plastic in de zee terecht en daarmee ook in onze voedselketen.

Het evenement ‘Arnhem Plasticvrij?’ geeft een confronterende realiteit weer van de maatschappelijke gevolgen van plastic afval.

Tentoonstelling

Onderdeel van ‘Arnhem Plasticvrij?’ is de indrukwekkende tentoonstelling ‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project’. De tentoonstelling laat de negatieve gevolgen van de plastic soep zien, maar onderzoekt ook mogelijkheden om de oceanen nu en in de toekomst plasticvrij te krijgen. ‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project’ is van 9 februari tot en met 10 april te zien in Rozet. De toegang is gratis.

Activiteiten

Naast de tentoonstelling is er in Rozet ook werk te vinden van kunstenaars die zijn geïnspireerd door plastic afval. Door enthousiaste gidsen worden rondleidingen verzorgd. Ook zijn er tal van andere activiteiten. Er zijn lezingen, onder meer van Roscam Abbing, de auteur van het boek ‘Plastic Soup, Atlas van de wereld’, workshops en diverse opruimacties van zwerfafval. Speciaal voor scholen zijn er educatieve pakketten samengesteld. Ook wordt gekeken naar innovatieve manieren om afval te verminderen zoals een workshop plasticvrije bedrijfsvoering. Verder is er een Jongerendebat Duurzame Toekomst en staat ook de binnenstad in het teken van Arnhem Plasticvrij, met onder andere een Plastic Soep Parade en plasticvrij winkelen.

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op rozet.nl/plasticvrij.

Gerelateerde berichten