Gratis energiecoach voor Arnhemse minima

door admin

Arnhem start dit najaar een proef waarbij Arnhemmers met een laag inkomen gratis bespaaradvies kunnen krijgen. Zo kunnen ze de energierekening omlaag brengen, een gezonder klimaat in hun woning krijgen en zo meer wooncomfort ervaren.

Donderdag 26 september start de proef, met het uitreiken van een nieuw werktenue en een koffer met bespaarmaatregelen aan een van de energiecoaches. Aan de proef doen 50 huishoudens in drie wijken mee: Geitenkamp, Arnhemse Broek en Kronenburg-Vredenburg.

Energierekening omlaag

Veel huishoudens in Nederland hebben moeite met het betalen van rekeningen. Met energiebesparende maatregelen, krijg je de energierekening omlaag, kun je andere rekeningen ook weer betalen en draag je bij aan een lagere CO2-uitstoot. Maar als je een smalle beurs hebt, dan heb je soms zelfs daar geen geld voor.

Hoe werkt het?

De energiecoach komt gratis en vrijblijvend langs en loopt samen met de bewoner(s) door de woning op zoek naar bespaarkansen. Naast tips en advies maakt de coach een selectie van mogelijke maatregelen die toe te passen zijn in de woning. Dat kan gaan om het plaatsen van tochtstrips, het installeren van waterbesparende kranen, of het energiezuinig afstemmen van de verwarmingsketel. Ook biedt de energiecoach opties om het energieverbruik te monitoren, zodat bewoners meteen kunnen zien wat het effect is.

Minder kosten, meer comfort

Wethouder Armoedebeleid Ronald Paping: ‘Energie besparen moet voor iedereen mogelijk zijn, ook als je maandelijks weinig te besteden hebt. Het mooie is, dat het vaak simpele maatregelen zijn die de energierekening soms wel met een paar honderd euro per jaar omlaag brengen. Dat is niet niks. Tegelijk levert het bewoners meer wooncomfort op.’

De proef gaat van start in Geitenkamp, Arnhemse Broek en Kronenburg-Vredenburg en er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij bestaande initiatieven in de wijk. De proef loopt tot en met december 2019. Als de proef succesvol is, overweegt Arnhem de energiecoaches in heel Arnhem in te gaan zetten.

Ervaringen uit Frankrijk en Engeland

De proef in de drie wijken is Arnhem geïnspireerd door de ervaringen die in Brest (Frankrijk) en Plymouth (Engeland) zijn opgedaan met het aanbieden van gratis energieadvies. Arnhem is met onder meer deze twee steden partner in het Europese subsidieproject Climate Active Neighbourhoods waaruit ook de financiering van de proef grotendeels plaatsvindt.

Gerelateerde berichten