Je huis verduurzamen zonder op comfort in te leveren

door admin

Onze wijkbewoner Léon Regli vroeg aan de redactie of wij aandacht zouden willen besteden aan hoe je je huis kunt verduurzamen zonder op comfort in te leveren. En op een manier dat het ook nog eens allemaal betaalbaar blijft. Dat is o.a. mogelijk dankzij subsidies. Maar ook de gestegen energiekosten verkorten de terugverdientijd van de investeringen die je moet doen. We laten Léon hieronder graag aan het woord.

Tekst: Léon Regli
Foto’s: Cor de Vrieze

Als kind was ik al gefascineerd in huizen en mijn jongensdroom was dan ook om zelf een eigen houten huis te hebben te midden van de natuur. Uiteindelijk heb ik die droom op mijn 23e kunnen realiseren. Ik was toen ook opleidingen aan het volgen voor klimaatinstallaties, daardoor wist ik uiteraard veel van isolatie en hoe je dit economisch kon uitbuiten. Verder ben ik een koukleum en wist dat comfort niet alleen maar van de ruimtetemperatuur afhangt.

Glazen pui op het zuiden.

Thermostaat op 19 graden

Toen ik in mijn huidige huis kwam te wonen was het grootste pluspunt de grote glazen pui op het zuiden. Want dat betekende in de winter dat de kamer al snel bij een klein zonnetje zou worden verwarmd. Verder moest na aankoop het platte dak worden vervangen, waardoor ik het gelijk goed heb laten isoleren. En de ketel moest worden vervangen door een veel zuiniger. Omdat ik koude voeten niet fijn vind, heb ik de kruipruimte laten voorzien van isolerende warmte dekens van Tenson. Deze hebben de minste milieubelasting, doordat het flinterdunne folies zijn. Vergelijk het maar met de goud/zilverkleurige reddingsdekens. Hiermee werd het warmteverlies naar beneden eigenlijk volledig te niet gedaan. Daarmee kon de thermostaat naar 19 graden.

Meer aandacht voor groen

Afgelopen jaren is dit nog verder in een stroomversnelling gekomen door de energiecrisis en het besef dat we in een verstedelijkt gebied meer aandacht moeten hebben voor groen. Groen absorbeert namelijk warmte en werkt verkoelend in de zomer.

Gelukkig was er net een subsidiepot door de gemeente beschikbaar gesteld om een bijdrage te leveren aan het groene dak. Mijn huis heeft een vrij groot oppervlak aan plat dak, dat zich hier uitstekend voor leent. Wel moest ik even nagaan of het dak het gewicht kan dragen. Maar als er al grind op ligt is dat geen enkel probleem, zo werd mij verteld. En het mooie is dat het dus zowel verkoelend werkt in de zomer, als isolerend in de winter. Het soms onbehaaglijke gevoel, als het buiten flink afkoelde ‘s avonds, was weg. En de thermostaat kon weer een graadje lager. Zonder comfort verlies. Eerder het tegendeel.

Zelf geplaatste zonnepanelen.

Hybride warmtepomp en zonnepanelen

Daarna kwamen vorig jaar warmtepomp en zonnepanelen in zicht. Ik verbruik zeer weinig stroom doordat ik overal led-verlichting heb en AAA-apparatuur. Dus eerder waren zonnepanelen niet echt interessant. Maar na een proef in de vorige winter of ik het huis behaaglijk kon houden met 50 graden radiatortemperatuur, was ik om voor de hybride warmtepomp. Een airco is wel in overweging geweest, maar ik was bang voor geluidsoverlast en het feit dat de warmte dan heel lokaal zou worden ingeblazen. Niet echt comfortabel dus.

En omdat nu mijn gas verbruik zou verminderen en het elektrisch verbruik meer zou worden werden zonnepanelen wel interessant. De panelen heb ik uiteindelijk bewust niet van Chinese makelij gekocht en samen met een vriend geplaatst. Hij had ervaring en zelf ben ik nogal technisch. Ze voorzien nu in een flink deel van het stroomverbruik.

De hybride warmtepomp werkt een beetje anders dan een cv-installatie. Zo is de opwarmtijd van het huis veel langer. Het is nu voordeliger om gelijkmatiger het huis verwarmen.

Naast de convectiewarmte is nu ook de stralingstemperatuur van de radiatoren te benutten. Eigenlijk: hoe kouder het buiten is en hoe hoger de water temperatuur, hoe lager de benodigde ruimtetemperatuur. Daarmee werd 18 graden inmiddels gewoon behaaglijk. In het overgangsseizoen zet ik de temperatuur soms iets hoger.

Mijn superzuinige houtkachel.

Superzuinige houtkachel

Omdat ik ook van de heerlijke stralingswarmte van een kachel houd, heb ik me georiënteerd op de nieuwste generatie houtkachels. Met goed advies van Skantiek in Driel heb ik nu een hele mooie superzuinige. Een hele avond stoken kost me ongeveer 3-4 blokjes hout. Door goed gedroogd hout te gebruiken is er niet tot nauwelijks rook. Er zijn tegenwoordig al ontwikkelingen om een katalysator in het rookkanaal te plaatsen. Waardoor alle rookgassen volledig worden gezuiverd.

Spouwmuren isoleren

De volgende stap is dat mijn huis nu geselecteerd is door de gemeente om in aanmerking te komen voor een subsidiemaatregel. Hiermee ga ik dit jaar mijn spouwmuren laten isoleren.

 

Meer weten?

Neem dan contact op met Léon via de Werkgroep Groen Divisie van het Wijkplatform: wijkplatform.elderveld@gmail.com

Links:

Een schat aan informatie vind je op: www.milieucentraal.nl > Energie besparen
Voor subsidiemogelijkheden zie: www.arnhem.nl > Duurzame subsidies voor uw woning

Gerelateerde berichten